Qershor 6, 2024

5 Trajtimet Më Efektive Për Reduktimin E Celulitit

Celuliti është një problem shumë i zakonshëm tek gratë në mbarë botën dhe shumica prej tyre janë të shqetësuara nga ky problem. Megjithatë, duhet të dini se ka disa trajtime të cilat do t'ju ndihmojnë të zvogëloni pamjen e tij,të cilat do ti diskutojmë në këtë blog.

Edhe pse këto trajtime nuk japin rezultate të përhershme, ato do ta bëjnë trupin dhe lëkurën tuaj të duken shumë më të lëmuara, kështu që do t’ia vlejnë absolutisht. Nëse jeni të interesuar të gjeni mënyra për të hequr qafe celulitin, ju ftojmë të lexoni më poshtë. 

Çfarë Është Celuliti?

Celuliti është një problem shumë i zakonshëm i lëkurës që është i pranishëm në shumicën e grave. Kjo gjendje do ta bëjë lëkurën të duket e zbehur dhe me gropa. Kjo ndodh për shkak se trashja e indit lidhës që shtrihet midis lëkurës dhe muskulit themelor bën që lëkura të tërhiqet, duke i dhënë trupit një pamje jo shumë tërheqëse. Lajmi i mirë është se celuliti nuk është i rrezikshëm për shëndetin, por thjeshtë një çështje estetike. 

Ky problem prek si gratë ashtu edhe burrat, megjithëse disa janë më të prirur se të tjerët. Ndërsa 80-90% e femrave pas pubertetit shfaqin simptoma, më pak se 10% e meshkujve zhvillojnë celulit. Për të dalluar simptomat dhe ashpërsinë e celulitit, ekzistojnë katër kategori.

 • Faza e parë: Gjatë fazës së parë celuliti do të jetë i dukshëm vetëm kur të shtrëngoni lëkurën. 
 • Faza e dytë: Gjatë kësaj faze, celuliti do të jetë i dukshëm jo vetëm kur shtrëngoni lëkurën, por edhe kur jeni në këmbë.
 • Faza e tretë: Gjatë kësaj faze, celuliti do të jetë i dukshëm në çdo moment dhe lëkura juaj do të duket sikur po bie.

Shkaqet E Celulitit

Mendohet se celuliti shkaktohet nga një kombinim i shtresës yndyrore që ndodhet direkt nën lëkurë dhe indit lidhës në shtresën dermatologjike poshtë saj. Celuliti është më i zakonshëm tek femrat për faktin se qelizat dhjamore dhe indet lidhëse në këtë shtresë janë të orientuara vertikalisht. 

Kjo gjendje e lëkurës është rezultat i qelizave yndyrore që shtyjnë përmes shtresës së jashtme të saj. Meshkujt janë më pak të prirur se gratë të kenë celulit, gjë që mund të shpjegohet me natyrën e kryqëzuar të indeve të tyre. Megjithatë, ka disa faktorë të tjerë që mund të lidhen me gjasat e zhvillimit të celulitit, të cilat do ti përmendim më poshtë.

Faktorët Hormonalë Dhe Mosha

Hormonet ka shumë të ngjarë të kenë një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e celulitit. Prolaktina, hormonet e tiroides, insulina, noradrenalina dhe estrogjeni janë disa nga faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e këtij problemi. Disa studime tregojnë se rrjedha e gjakut në indin lidhës nën lëkurë bie ndjeshëm tek gratë i afrohen menopauzës.

Qarkullimi i reduktuar i gjakut zvogëlon sasinë e oksigjenit në lëkurën tonë, gjë që ul formimin e kolagjenit. Për më tepër, ndërsa nivelet e estrogjenit bien, qelizat yndyrore rriten. Së bashku, këta elementë rrisin pamjen e depozitave të yndyrës. Pamja e celulitit fillon të bëhet me e dukshme kur yndyra nën lëkurë depërton përmes indit lidhës i cili vazhdon të përkeqësohet. Përveç kësaj, me kalimin e moshës, lëkura jonë bëhet më e hollë, më pak elastike dhe më e prirur për t'u varur duke rritur mundësinë e shfaqjes së celulitit.

Faktorët Gjenetikë

Që të formohet celuliti, duhet të jenë të pranishëm dhe disa gjene specifike. Sistemi i qarkullimit të gjakut të një personi, përkatësia etnike, shkalla e metabolizmit dhe shpërndarja e yndyrës nën lëkurë mund t'i atribuohen të gjitha faktorëve gjenetikë. Këta mund të jenë faktorë të mëdhenj në zhvillimin e celulitit. 

Dieta Dhe Stili I Jetesës

Megjithëse celuliti nuk shkaktohet kryesisht nga toksinat, ngrënia dhe mbajtja e një diete të shëndetshme mund të zvogëlojë gjasat për ta zhvilluar atë. Nëse dieta juaj përmban pak fibra dhe shumë ushqime me yndyrë dhe të kripura, rreziku për të zhvilluar celulit është më i lartë krahasuar me ata që konsumojnë këto ushqime me moderim. Gjithashtu, ushtrimet fizike janë shumë të rëndësishme nëse dëshironi të zvogëloni pamjen e celulitit.

Celuliti mund të zhvillohet edhe për shkak të qarkullimit të kufizuar të gjakut, i cili mund të shkaktohet nga veshja e të brendshmeve të ngushta. Ky problem mund të prekë edhe individët e dobët dhe të formësuar që ushtrojnë rregullisht, megjithatë, është më i përhapur tek personat që nuk ushtrojnë dhe kanë një përqindje më të lartë yndyre trupore. Edhe pse zakonisht shfaqet tek njerëzit mbi 25 vjeç, celuliti mund të prekë edhe individët më të rinj, përfshirë adoleshentët.

Faktorët Që Ndikojnë Në Shfaqjen E Celulitit

Faktorët e lartpërmendur shpjegojnë faktorët më të mundshëm që shkaktojnë celulitin. Më tej do të përmendim disa faktorë që mund ta bëjnë pamjen e tij më të dukshme. Disa prej tyre përfshijnë:

 • Ndryshime të papritura të hormoneve.
 • Faktorët gjenetikë si struktura e lëkurës dhe struktura e trupit tuaj.
 • Me kalimin e moshës, ne jemi më të prirur për të zhvilluar celulit.
 • Dietë jo e shëndetshme.
 • Përqindje e lartë e yndyrës në trup.
 • Shtatzënia gjithashtu mund të ndikojë në pamjen dhe ndjesinë e lëkurës suaj.

Trajtimi I Celulitit

Mjekësia estetike ka pësuar një zhvillim të madh gjatë viteve të fundit, kështu që nëse jeni të interesuar të zvogëloni pamjen e celulitit ne do t’ju ofrojmë trajtime të shkëlqyera. Më poshtë, do të shpjegojmë disa nga trajtimet më të përdorura, çfarë ofrojnë ato dhe sa zgjasin rezultatet. 

Terapia Me Valë

Një nga trajtimet më të përdorura për të reduktuar shfaqjen e celulitit është terapia me valë. Ky trajtim përdor valët tejzanor për të prishur brezat fibroze të indeve. Në këtë mënyrë qelizat yndyrore do të relaksohen dhe konturi i trupit do të bëhet më i lëmuar dhe më i mbledhur. 

Gjatë këtij trajtimi, ajri i kompresuar lëshohet në zonat problematike për të prodhuar valë goditëse. Kjo rezulton në valë presioni që kalojnë nëpër epidermë dhe në shtresat e poshtme të indeve, ku formohet celuliti. Në këtë mënyrë fijet lidhëse në celulit shkatërrohen dhe lëshojnë ujë, toksina dhe yndyrën e akumuluar.

Trajtimi Me Radiofrekuencë

Gjatë trajtimit me radiofrekuencë, dermatologu do të përdorë energjinë e radiofrekuencës për të eliminuar qelizat yndyrore që formojnë celulitin. Pas disa seancave, do të vini re shumë përmirësime në lëkurën tuaj pasi trajtimi do të rrisë qarkullimin e gjakut dhe do ta bëjë trupin tuaj të duket më i konturuar. Ky trajtim do të bëjë që depozitat yndyrore nën lëkurë të rrjedhin përmes sistemit limfatik. 

Trajtimet Me Lazer

Trajtimi me lazer është një mënyrë shumë e zakonshme për të trajtuar problemet e lëkurës duke përfshirë celulitin. Ky trajtim do të përdorë një sondë ose një fibër të hollë për të shkuar nën lëkurë. Nxehtësia e lëshuar nga lazeri do të eliminojë yndyrën poshtë lëkurës dhe do të heqë qafe shiritat fibrozë që lidhin yndyrën.

Lirimi I Saktë I Indeve Me Ndihmën E Vakumit

Gjatë këtij trajtimi, indi i gropëzës së celulitit hiqet duke përdorur një pajisje thithëse. Pamja e zbehur më pas eliminohet duke prerë shiritat e ngurtë të indit lidhës me tehe të vogla. Kjo është një procedurë shumë precize dhe rezultatet do të jenë mahnitëse. Ndryshe nga trajtimet e tjera, ky trajtim ka nevojë për vetëm një seancë. 

Subcision

Gjatë kësaj procedure kirurgjikale shiritat fibroze që mbajnë yndyrën do të priten me kujdes. Krahasuar me procedurën e përmendur më parë, ky lloj trajtimi është pak më invaziv. Kjo teknikë duhet të bëhet nga një mjek me shumë përvojë. Nëse kombinohet me trajtime të tjera do të jetë më efektiv akoma.

Mënyra E Trajtimit Të Celulitit Në Shtëpi

Përveç trajtimeve të lartpërmendura që do t'ju ndihmojnë të zvogëloni pamjen e celulitit, ka edhe disa mënyra më të thjeshta që mund t'i provoni pa shpenzuar para. Duhet të kini parasysh se për të parë rezultate duhet të jeni konsistent me këto teknika dhe të mundoheni të mos i neglizhoni ato. 

Ushqehuni Shëndetshëm Dhe Ushtrohuni Rregullisht

Ushqimi i shëndetshëm dhe shmangia e disa pijeve dhe ushqimeve jo të shëndetshme jo vetëm që do të zvogëlojë pamjen e celulitit, por do të jeni shumë më të tonifikuar dhe në formë. Ushtrimi gjithashtu do të ndihmojë në reduktimin e pamjes së tij duke e bërë lëkurën të duket shumë më e lëmuar. Nëse doni t'i shihni rezultatet më shpejt, përpiquni të ushtroheni me pesha gjatë stërvitjes. 

Masazhi I Trupit

Si rezultat i zbutjes së brezave fibroze të indeve nga masazhi, celuliti do të bëhet më pak i dukshëm dhe lëkura do të mblidhet më shumë. Së bashku me qarkullimin e rrjedhjes së gjakut dhe kullimit limfatik në të gjithë trupin, masazhi gjithashtu ndalon reduktimin e kolagjenit dhe elastinës, gjë që do ta bënte celulitin të duket më i dukshëm.

Masazh Me Furçë Në Lëkurë Të Thatë

Masazhimi i lëkyrës me një furçë të thatë mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të eksfoliuar lëkurën tuaj dhe për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut në zonat ku krijohet celuliti. Gjithashtu kjo do të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit i cili do të zvogëlojë pmajen e celulitit në lëkurën tuaj. 

Uthull Molle

Përdorimi i uthullës së mollës mund të ndihmojë në humbjen e peshës dhe minimizimin e shfaqjes së celulitit. Përmirësimi i drenazhit limfatik që rrethon pjesët e trupit të prekura nga celuliti mund të arrihet gjithashtu duke masazhuar zonat e prekura me një miks të uthullës së mollës dhe ujit.

Kafeina

Eksofljuesit me kafe ndihmjnë në zgjerimin e enëve të gjakut dhe përmirësimin e pamjes së gropëzave të lëkurës. Çaji jeshil gjithashtu redukton prodhimin e celulitit duke nxitur trupin të shpenzojë më shumë energji, e cila con në shpërndarjen e yndyrës.

Vaji I Kokosit

Celuliti mund të jetë më pak i dukshëm duke fërkuar vaj kokosi në lëkurë, i cili gjithashtu ndihmon në shtrëngimin, forcimin dhe hidratimin e lëkurës. Përveç kësaj, kjo ndihmon në parandalimin e prishjes së depozitave të yndyrës që shtypin lëkurën dhe shkaktojnë gropëza. 

Cilët Janë Kandidatët Më Të Përshtatshëm Për Reduktimin E Celulitit

Ndërsa celuliti është shumë i zakonshëm tek shumica e të rriturve, kryesisht femrat bezdisen prej tij dhe janë në kërkim të mënyrave për ta reduktuar atë. Nëse kjo është një shqetësim serioz për ju dhe dëshironi të ndiheni mirë me trupin tuaj, atëherë teknikat e reduktimit të celulitit do të jenë të duhurat për ju. Në përgjithësi, trajtimi do të jetë më efektiv nëse:

 • Nuk ndiheni mirë me pamjen që celuliti i jep trupit tuaj dhe kërkoni vazhdimisht mënyra për ta reduktuar atë. 
 • Shëndeti juaj është në gjendje optimale.
 • Pesha juaj aktuale e trupit është e qëndrueshme. 
 • Duhet të jeni të vetëdijshëm se trajtimet për reduktimin e celulitit nuk do ta eliminojnë plotësisht atë, por do të zvogëlojnë ndjeshëm pamjen e tij. Është shumë e rëndësishme që të keni pritshmëri reale pasi ky trajtim mund të ketë nevojë për disa seanca dhe rezultatet mund të kërkojnë pak kohë. 

Parandalimi I Celulitit

Ushtrohuni Rregullisht

Celuliti është ngushtë i lidhur me një mënyrë jetese pasive. Personat që kanë punë me aktivitet fizik të ulët janë më të prirur të zhvillojnë raste më të rënda të celulitit. Një nga metodat më efektive për të zvogëluar zhvillimin e tij është ushtrimi i përditshëm. Ndërkohë që shumë njerëz mendojnë se ushtrimet aerobike janë më të mirat për reduktimin e celulitit, trajnimi me pesha do të jetë më efektiv sepse forcon strukturat lidhëse të muskujve. Ushtrimet që fokusohen në kofshët dhe zonën e vitheve, të cilat janë zonat më të prirura për formimin e celulitit janë veçanërisht të dobishme në këto raste.

Hani Shëndetshëm

Një dietë e ekuilibruar dhe një mënyrë jetese e shëndetshme janë thelbësore për të parandaluar zhvillimin e celulitit. Sigurohuni të hani shumë fruta, perime, drithëra të plota dhe proteina të ulëta në yndyrë, dhe shmangni yndyrat e tepërta, kripën, sheqerin dhe alkoolin. Konsumimi i rregullt i proteinave furnizon trupin me aminoacide që kanë treguar se ndihmojnë në luftimin e celulitit.

Megjithatë, duhet të shmangni dietat e rrepta, pasi ato nuk janë të rekomanduara. Studimet kanë treguar se ndryshimet e papritura në metabolizëm, çekuilibrat hormonalë dhe dietat e parregullta janë faktorët kryesorë që përkeqësojnë celulitin. Në vend të kësaj, përqendrohuni në zgjedhjen e opsioneve të shëndetshme dhe afatgjata.

Pini Ujë

Pirja e mjaftueshme e ujit dhe hidratuar janë faktor thelbësor për shëndetin e lëkurës dhe trupit tuaj. Kur konsumoni sasinë e duhur të ujit, trupi largon toksinat, duke ruajtur shëndetin e përgjithshëm dhe forcën e lëkurës. Lëkura e thatë mund të çojë në formimin e rrudhave, linjave dhe celulitit. Është e këshillueshme të pini të paktën 8 gota ujë në ditë ose rreth 3 litra. Gjatë djersitjes, sidomos gjatë ushtrimeve fizike, është e rëndësishme të rrisni konsumimin e ujit për të qëndruar të hidratuar. 

Kujdesuni Për Lëkurën

Një rutinë e mirë ditore e kujdesit për lëkurën do ta ndihmojë trupin të duket dhe të ndjehet në formën më të mirë. Çdo regjim duhet të përfshijë dy hapa bazë: pastrimin (për të hequr papastërtitë e grumbulluara) dhe hidratimin (për të ruajtur lëkurën të hidratuar). Përdorimi i rregullt i një eksfoljuesi trupi mund të ndihmojë në pastrimin e lëkurës duke larguar qelizat e vdekura, dhe duke i dhënë lëkurës një pamje më të freskët dhe të tonifikuar. Aplikimi i kremit të diellit është gjithashtu i domosdoshëm për të parandaluar dëmtimet nga rrezet UV.

Pyetjet Më Të Shpeshta Për Trajtimin E Celulitit

Nga Se Shkaktohet Celuliti?

Lëkura tërhiqet nga brenda drejt muskulit nga breza fibroze që formojnë indin lidhës, i cili është ai që shkakton gropëzat. Për shkak të ënjtjes së qelizave yndyrore që i rrethojnë, shumë gra nuk ndihen mirë me pamjen e lëkurës tyre kur veshin pantallona të shkurtra ose rroba banje. Nga ana tjetër, burrat rrallë kanë celulit. Pavarësisht se ky problem është krejtësisht normal dhe nuk ka asnjë rrezik për shëndetin, shumë individë janë gjithmon ne kërkim të teknikave për ta bërë atë më pak të dukshëm.

A Funksionojnë Trajtimet E Celulitit?

Trajtimet e celulitit funksionojnë shumë mirë nëse dëshironi të zvogëloni pamjen e tij në lëkurën tuaj. Gjithësesi duhet të kini parasysh se eliminimi i plotë i tij nuk do të jetë i mundur. Megjithatë, lëkura do të duket shumë më e lëmuar dhe më e fortë pasi të mbarojë trajtimi.

A Mund Të Reduktohet Celuliti Me Anë Të Masazhit?

Me anë të masazhit muskujt e shtrënguar mund të lirohen, qarkullimi i gjakut dhe kullimi limfatik përmirësohen dhe mbetjet toksike mund të eliminohen nga trupi. Kjo procedurë përmirëson pamjen e lëkurës dhe e bën atë të duket më e fortë dhe e lëmuar.

A Ndihmon Masazhi Me Furçë Në Lëkurë Të Thatë Në Reduktimin E Celulitit?

Duke përdorur një furçë të butë në lëkurë të thatë do të stimuloni enët limfatike dhe të gjakut duke eksfoliuar lëkurën. Ky lloj trajtimi minimizon shfaqjen e celulitit dhe përmirëson pamjen e lëkurës.

Sa Seanca Do Të Jenë Të Nevojshme?

Numri i seancave do të varet nga disa faktorë duke përfshirë llojin e lëkurës, karakteristikat fizike dhe llojin e trajtimit. Megjithatë, shumica e trajtimeve kërkojnë 6 deri në 19 seanca për të dhënë rezultate optimale. 

A Mund Të Eliminohet Celuliti Në Zonën E Këmbëve?

Edhe pse nuk mund të zhduket plotësisht, pamja e celulitit mund të reduktohet nëse humbni peshë dhe ndërtoni muskuj. Procedurat kozmetike si ato që përmendëm më sipër mund të zvogëlojnë shumë celulitin në zonën e vitheve dhe kofshëve.

A E Redukton Vaji I Kokosit Celulitin?

Kur aplikohet në lëkurë, vaji i kokosit ndihmon në reduktimin e shfaqjes së celulitit. Në këtë mënyrë do të forconi dhe hidratoni lëkurën, gjë që do të zvogëlojë krijimin e tij në zonën e këmbëve dhe në të pasmet. Përveç kësaj, ajo nxit sintezën e kolagjenit, i cili forcon lëkurën.

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha