Qershor 30, 2023

Implantet Dentare në Shqipëri: Vlerësimet e pacientëve

Shëndeti i mirë dentar përfshin mirëmbajtjen e dhëmbëve, mishrave të tyre dhe strukturave të gojës përmes larjes së dhëmbëve, pastrimi me fill dhëmbësh dhe kontrollet e rregullta. Implantet dentare janë një zgjidhje afatgjatë në qoftë se ju mungojnë dhëmbë , duke siguruar funksion, pamje të rregullt dhe vetëbesim të përmirësuar. Ata imitojnë rrënjët natyrale të dhëmbëve dhe ndihmojnë në parandalimin e humbjes së kockave të nofullës. Konsultimi me një profesionist dentar është thelbësor për planet e një trajtimi të personalizuar për ju. Le të diskutojmë vlerën e shëndetit oral dhe të implantet dentare si një opsion zëvendësues për dhëmbët që mungojnë.

Dentist in Albania explaining how dental implants work to a patient.

Çfarë është një implant dentar?

Një implant dentar është një teknikë kirurgjikale e krijuar për të zëvendësuar një dhëmb të humbur dhe për të rivendosur funksionalitetin dhe estetikën e një dhëmbi natyral. Ato përbëhen nga korniza metalike që pozicionohen në nofull në mënyrë kirurgjikale. Pasi vendosen, këto korniza metalike lejojnë specialistin dentar të jetë në gjendje të krijojë dhëmbë zëvendësues mbi to. Ndërsa implantet janë të integruara në nofullën tuaj, kjo krijon një mjedis mbështetës të fortë dhe të qëndrueshëm për dhëmbët e rinj që do të implantohen.Edhe pse disa implante dentare janë qeramike, shumica janë prej titan. Të dyja këto substanca janë të sigurta dhe biokompatibile, që do të thotë se nuk do të dëmtojnë indet e gojës suaj.

Përgatitjet që duhet të bëhen përpara procesit të implantit dentar

Pacientët zakonisht duhet të ndërmarrin një sërë përgatitjesh përpara se të kryejnë një implant dentar. Më poshtë janë disa hapa të cilët duhen ndjekur:

 1. Ekzaminim i plotë dentar, përfshin rreze X dentare, imazhe 3-D dhe ndërtimin e modeleve të nofullës suaj. Me përdorimin e kësaj pajisjeje diagnostikuese, kirurgu maksilofacial vlerëson gjendjen e strukturave të dhëmbëve tuaj dhe bën plane se ku do të vendosen implantet dentare.Ndonjëherë, nëse vendosja e implantit dhe nxjerrja e dhëmbit ndodhin në të njëjtën kohë, këto procedura mund të anashkalohen.
 2. Vlerësimi i historisë mjekësore të pacientit: Është thelbësore që kirurgu të dijë për çdo problem mjekësor që keni, si dhe për çdo ilaç me recetë që po merrni. Kjo përfshin suplementet ushqimore, ilaçet pa recetë dhe me recetë. Një histori e plotë mjekësore ndihmon kirurgun të vlerësojë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe të identifikojë çdo rrezik të mundshëm ose masa thelbësore sigurie. Për të zvogëluar rrezikun e infeksionit, kirurgu mund të rekomandojë antibiotikë përpara operacionit për pacientët me probleme të caktuara kardiake ose në qoftë se kanë implante në kockat e tyre.
 3. Përgatitjet para operacionit: Ditën e operacionit, kirurgu maksilofacial do të mpijë rajonin me një anestezik lokal përpara se të vendosë implantin dentar. Kjo garanton rehatinë tuaj dhe lehtësimin e dhimbjes gjatë procedurës. Për komoditetin tuaj gjatë operacionit, në disa rrethana mund të ofrohen alternativa shtesë qetësuese.
 4. Është thelbësore të mbani mend se këto përgatitje mund të ndryshojnë bazuar në rrethanat e ndryshme të çdo individi. Ju do të merrni udhëzime të plota që janë të përshtatura për rrethanat tuaja nga kirurgu i cili do te kryej ndërhyrjen, duke adresuar çdo kufizim diete para operacionit dhe çdo udhëzim të veçantë që duhet ndjekur përpara procedurës.
 5. Ju duhet të jeni të përgatitur mirë për operacionin e implantit dentar dhe të maksimizoni gjasat për një rezultat të mirë duke iu përmbajtur këshillave dhe udhëzimeve të dhëna nga kirurgu juaj.
Dental implant procedure in Albania.

Sa do të zgjasë procedura?

Operacioni i implantit dentar është zakonisht i shpejtëdhe nuk zgjat më shumë se 20 minuta dhe shpeshherë është më pak i dhimbshëm sesa heqja e një dhëmbi. Për të marrë rezultatet më të mira dhe të suksesshme, kryerja e implantit dentar duhet të kalojë nëpër një sërë procedurash.

Teknika fillon me përgatitjen e kockës së nofullës, e cila mund të kërkojë gërryerjen e kockave nëse është e nevojshme. Kjo ndihmon në ndërtimin e një baze solide për implantin dentar.

Implanti dentar futet në kockën e nofullës gjatë operacionit pasi kocka është përgatitur. Implanti vendoset saktësisht në vendin e planifikuar dhe zakonisht merr formën e një shtylle të vogël titani. 

Instalimi i kurorës dentare është faza e fundit në procedurën e implantit dentar. Integrimi i një pamje natyrale dhe të përshtatshme me pjesën tjetër të buzëqeshjes sigurohet nga dizajni specifik i kurorës, i cili është bërë për t'u përshtatur me ngjyrën, formën dhe madhësinë e dhëmbëve të tjerë. Përveç kësaj, ka një periudhë rekuperimi prej rreth 3-4 muajsh pas operacionit të implantit dentar. 

Mënyra e trajtimit për çdo pacient përshtatet për të përmbushur kërkesat e tyre specifike dhe situatën e shëndetit oral në mënyrë që të marrë rezultatet më të mira. Pacientët mund të vlerësojnë më mirë natyrën e plotë të procesit të implantit dentar dhe rëndësinë e çdo faze në arritjen e një riparimi të suksesshëm dhe të qëndrueshëm të implantit dentar duke ditur proceset e shumta të përfshira në këtë trajtim.

Woman enjoying the benefits of dental implant tooth replacement.

Përfitimet e implanteve dentare

Përtej thjesht zëvendësimit të një dhëmbi të humbur, sistemet e implanteve dentare ofrojnë një sërë avantazhesh. Le t'i shqyrtojmë këto përfitime në më shumë detaje:

 1. Rikthen aftësinë për të përtypur: Implantet dentare ofrojnë dhëmbë zëvendësues me bazë të fortë dhe të qëndrueshme, duke u mundësuar njerëzve të rikthejnë kapacitetin e plotë të përtypjes. Kjo bën të mundur që ata të hanë një dietë të larmishme dhe të shëndetshme, e cila përmirëson tretjen dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme.
 2. Rregullimi i pamjes kozmetike: Implantet dentare ngjasojnë shumë me pamjen dhe ndjesinë e dhëmbëve natyralë. Ato janë krijuar në mënyrë individuale për t'u bashkuar në mënyrë të përsosur me dhëmbët e tjerë, duke rritur pamjen estetike të buzëqeshjes. Kjo mund të rrisë vetëbesimin e një personi dhe të përmirësojë pamjen e të gjithë fytyrës.
 3. Ndihmon në parandalimin e tkurrjes së nofullës: Pasi dhëmbi humbet, kocka e nofullës poshtë tij mund të fillojë të lëviz dhe përfundimisht të tkurret. Implantet e dhëmbëve stimulojnë kockën e nofullës dhe ndalojnë lëvizjen e kockave duke shërbyer si rrënjë protetike të dhëmbëve. 
 4. Ndihmon në ruajtjen e stabilitetit të dhëmbëve përreth: Kur një dhëmb humbet, dhëmbët që janë afër mund të lëvizin ose anojnë në zonën e lirë, duke çuar në shtrembërim dhe probleme kafshimi. Implantet dentare e mbyllin këtë hapsirë, duke sjellë stabilitet dhe duke ndaluar lëvizjen e dhëmbëve që ndodhen afër. 
 5. Standardi i jetës së dikujt mund të përmirësohet ndjeshëm nga vendosja e implanteve dentare. Njerëzit që e kryejn kete proçedurë orale mund të flasin, të hanë dhe të buzëqeshin me siguri. 
 6. Sistemet e implanteve dentare ofrojnë një opsion të plotë të zëvendësimit të dhëmbëve që shkon përtej përmirësimit estetik duke ofruar disa avantazhe. Ato përmirësojnë harmoninë e fytyrës, shëndetin e dhëmbëve dhe kënaqësinë e përgjithshme në jetë.
Patient satisfied with dental implants in Albania.

Vlerësimet e pacientëve

Pacienti nr.1 

Jeta ime ndryshoi përgjithmonë pas vendosjes së implanteve dentare all-on-4. Pasi vuajta me dhëmbët e munguar për vite me radhë, përfundimisht vendosa të bëj implante dhe nuk mund të isha më i kënaqur me rezultatin. Mund të ha, të flas dhe të buzëqesh pa asnjë shqetësim falë tyre, të cilat ndjehen njësoj si dhëmbët e vërtetë. Me kujdes dhe ekspertizë dentisti im më udhëhoqi në çdo fazë të procedurës, duke e bërë atë të shkojë shumë mirë dhe pa dhmbje. Për këdo që kërkon një zëvendësim të qëndrueshëm dhe të besueshëm për hubjen e dhëmbëve, unë rekomandoj proçeduren e implanteve dentare.

Pacienti nr. 2

Kisha mangësi të madhe dhëmbësh, gjë që po dëmtonte aftësinë për të ngrënë dhe vetëvlerësimin tim. Më këshilluan të bëja implante dentare dhe nuk mund të isha më e lumtur që ndoqa këtë këshillë. Implantet e mia të reja jo vetëm që ndjehen dhe duken të natyrshme, ato gjithashtu përmirësojnë shëndetin tim të gojës në përgjithësi. Implantet u vendosën me kujdes nga dentisti dhe e gjithë procedura ishte çuditërisht e këndshme. Tani jam në gjendje të buzëqesh me siguri dhe të ha të gjitha vaktet e mia të preferuara pa asnjë kufizim. Implantet dentare më kanë ndryshuar jetën.

Pacienti nr. 3

Nuk mund të përshkruaj sa i lumtur jam për implantet e mia dentare. Përvoja ime ka qenë fantastike, që nga konsultimi fillestar deri tek riparimi i fundit. Implantet më kanë dhënë një shkallë stabiliteti që nuk e kisha besuar kurrë se ishte e mundur dhe janë jashtëzakonisht të forta. Të folurit dhe të ngrënit vijnë natyrshëm, dhe unë nuk shqetësohem më që protezat e mia të më bien ose të më lëndojnë. Implantet dentare ia vlenin padiskutim çmimin, dhe unë do t'i sugjeroja ato kujtdo që kërkon një zgjidhje të qëndrueshme, me pamje natyrale për zëvendësimin e dhëmbëve.

Pacienti nr. 4

Për mua, vendosja e implanteve dentare ka ndryshuar gjithçka. Për vite të tëra, kam pasur vështirësi me protezat e lëvizshme që nuk ishin aspak komode. Më në fund kam sigurinë dhe besimin që më mungonte pas zgjedhjes së implanteve dentare all-on-8. Unë as nuk i vërej më implantet pasi ato më japin të njëjtën ndjesi si dhëmbët e mi natyralë. Mund të flas qartë dhe të shijoj ushqimet e mia të preferuara pa hezituar. Unë i rekomandoj implantet dentare çdo personi që kërkon një metodë efektive për zëvendësimin e dhëmbëve.

Çdokush mund të vendosë implante dentare, apo jo?

Shumica e njerëzve që janë mjaftueshëm të shëndetshëm për të kryer kirurgji orale ose heqje normale të dhëmbëve mund të marin në konsideratë kryerjen e një implanti dentar. Pacientët duhet të kenë kocka të forta mjaftueshëm për të mbajtur implantin,si dhe mishrat e dhëmbëve duhet të jenë shëndetshëm. Perkushtimi i mirëmbajtjes së higjienës orale të duhur dhe shkuarjes rregullisht te dentisti janë faktor të rëndësishem për ruajtjen e dhëmbëve. Duhanpirësit, njerëz që kanë sëmundje kronike të pakontrolluara si diabeti ose sëmundjet e zemrës ose ata që kanë marrë terapi me rreze në rajonin e kokës dhe qafës duhet të vlerësohen individualisht. Pyesni dentistin tuaj nëse implantet janë një opsion i mirë për ju nëse jeni duke menduar t'i nënshtroheni kësaj proëedure

Pas operacionit, si duhet të kujdeseni për implantin tuaj?

Shmangni pastrimin e gojës pas terapisë së implantit dhe përpiquni të shmangni prekjen e plagës me gjuhë ose gishta gjatë pjesës së mbetur të ditës. Shmangni përdorimin e pipave, pështymën ose pirjen e duhanit. Për më tepër, mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut dhe të vonojë procesin e shërimit. Në ditët në vijim duhet të jeni të kujdesshëm për atë që konsumoni. Hani më pak ushqime pikante dhe të nxehta pasi ato mund të irritojnë indin e mishrave të dhëmbëve. Këshillohet që të qëndroni larg ushqimeve të vogla si kokoshkat dhe farat që mund të irritojnë këto zona. Zakonisht mund të rifilloni të hani si zakonisht brenda një jave.

Dental implant after-care.

A janë të dhimbshme implantet dentare?

Shumica e pacientëve që kanë pasur implante dentare raportojnë se trajtimi shkakton relativisht pak shqetësim. Operacioni mund të bëhet nën anestezi lokale dhe shumica e njerëzve thonë se vendosja e implanteve është më pak e dhimbshme sesa heqja e një dhëmbi.

Pas implantit dentar mund të keni dhimbje e cila mund të trajtohet me qetësues pa recetë.

Sa të qëndrueshme janë implantet dentare?

Megjithëse implantet dentare mund të zgjasin gjatë gjithë jetës, jetëgjatësia e tyre tipike është midis 10 dhe 30 vjet. Prandaj, gjasat që një implant të qëndrojë gjatë gjithë jetës së personit varet nga sa vjeç jeni në kohën e kryerjes se kesaj proëedure. Asnjë metodë tjetër e zëvendësimit të dhëmbëve nuk e ka atë lloj qëndrueshmërie. Duke marrë një implant dentar, ju po investoni në shëndetin afatgjatë të gojës suaj. 

Si mund ta rris qëndrueshmërinë e implantit tim dentar?

Praktikimi i zakoneve të mira të higjienës dentare është thelbësore për jetëgjatësinë dhe suksesin e implanteve dentare. Këtu janë disa praktika thelbësore që duhen marë parasysh:

 1. Praktikoni higjienën e duhur orale: Është e rëndësishme të lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë dhe të përdorni fillin dentar një herë në ditë, njësoj si me dhëmbët natyralë. Kjo rutinë ndihmon në parandalimin e mbledhjes së papastertive dhe sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve dhe ruan shëndetin e përgjithshëm oral.
 2. Kontrollet e rregullta dentare: Vizita me dentistin çdo gjashtë muaj është e domosdoshme për mirëmbajtjen e implantit tuaj dentar. Këto ekzaminime rutinë lejojnë dentistin tuaj të monitorojë shëndetin e implantit tuaj.
 3. Shmangni duhanin: Pirja e duhanit ka efekte të dëmshme në shëndetin oral, duke përfshirë implantet dentare. Për të promovuar vendosjen e suksesshme të implantit dhe shëndetin e përgjithshëm oral, rekomandohet shumë që të përmbaheni nga pirja e duhanit ose përdorimi i produkteve të ndryshme të tyre.
 4. Mundohuni të mbani një mënyrë jetese të shëndetshme: Një mënyrë jetese e shëndetshme kontribuon në shëndetin më të mirë të dhëmbëve dhe mbështet jetëgjatësinë e implanteve dentare. Përqendrohuni në ruajtjen e shëndetit të fortë të kockave duke përfshirë ushqime të pasura me kalcium në dietën tuaj.

Duke ndjekur këto udhëzime, ju mund të promovoni shëndetin dhe jetëgjatësinë e implantit tuaj dentar. 

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha