Mars 21, 2024

Opsionet e Zëvendësimit Të Dhëmbëve Me Implante Dentare

Nëse jeni duke kërkuar një mënyrë për të zëvendësuar dhëmbët që ju mungojnë, atëherë me siguri keni dëgjuar për implantet dentare. Implementimi dentar është teknika më e mirë e disponueshme në ditët e sotme për rikthimin e pamjes dhe funksionit të dhëmbëve që mungojnë. Këto teknika kanë avancuar shumë gjatë viteve të fundit dhe ju mund të pyesni veten se cilat lloje të implanteve dentare janë të disponueshmë dhe cilat i përshtaten më mirë nevojave tuaja. Për më tepër, ne do të shpjegojmë teknikat e përdorura, si ndryshojnë ato nga njëra-tjetra dhe cila është metoda më e mirë për ju. 

Implante dentare ne Shqiperi me çmime të përballueshme

Rreth Restaurimeve Dentare

Duke mësuar rreth opsioneve të ndryshme që ofrojnë implantet dentare, pacientët mund të mësojnë më shumë se cila është metoda e duhur për ta dhe se cfarë është e nevojshme. Vetë implanti i përbër nga titani, abutmenti dhe kurora dentare janë tre komponentët që përbëjnë implantin dentar.

Që implanti të funksionojë njësoj si rrënja natyrale e dhëmbit, ai duhet të vendoset kirurgjikisht në kockën e nofullës dhe më pas abutmenti do të ngjitet në implant. Për shkak se implantet ofrojnë të gjitha funksionet e një dhëmbi natyral, kërkesa për to vazhdon të rritet vazhdimisht.

Llojet E Opsioneve Të Restaurimit Që Ofrojnë Implantet Dentare

Para se të shpjegojmë llojet e implanteve dentare, fillimisht do të shpjegojmë llojet e opsioneve të restaurimit. Ka disa faktorë që duhen marrë parasysh si shëndeti juaj i dhëmbëve, metoda e nevojshme e restaurimit dhe buxheti juaj. Disa nga opsionet më të zakonshme të përdorura nga dentistët përfshijnë:

Implantet E Një Dhëmbi Të Vetëm

Implantet e një dhëmbi të vetëm kanë për qëllim të rikthejnë funksionin e tij pa cenuar shëndetin e dhëmbëve aty pranë. Zakonisht, kjo teknikë përfshin një sërë hapash, të tilla si futja e një rrënjë artificiale titani në kockën e nofullës tuaj, periudha e shërimit dhe më pas vendosja e dhëmbit artificial.

Kurora që do të ngjitt do të duket njësoj si dhëmbët natyral pasi do të përshtatet sa më mire me ngjyrën dhe formën e dhëmbëve tuaj të tjerë. Nëse keni nevojë për zëvendësimin e vetëm një dhëmbi kjo është mënyra më e mirë pasi nuk ndikon në shëndetin e dhëmbëve afër.

Implantet E Disa Dhëmbëve

Implantet dentare, janë një metodë e shkëlqyer për të zëvendësuar shumë dhëmbë në të njejtën kohë. Ky lloj restaurimi përfshin vendosjen e posteve të implantit prej titan në mandibulë dhe mbulimin e tyre me abutmente.

Pas kësaj, një urë dentare - e cila përbëhet nga dy ose më shumë dhëmbë protetikë të bashkuar së bashku - fiksohet në abutmentet. Për ata që dëshirojnë të restaurojnë disa dhëmbë të humbur pa shkaktuar dëm në të tjerët që ndodhen afër, kjo është alternativa më e mirë.

Implantet E Gjithë Gojës

Implantet për gjithë gojën mund të zëvendësojnë të gjithë dhëmbët në një ose në të dy arkët, të sipërme dhe të poshtme. Krahasuar me implantet për një dhëmb apo për disa dhëmbë, implantet për gjithë gojën përfshijnë vendosjen e disa vidhave në kockën e nofullës, të ndjekura nga implantimi i një seti artificial të dhëmbëve mbi to. Për ata që dëshirojnë të restaurojnë të gjithë buzëqeshjen e tyre në një operacion të vetëm dhe kanë humbur të gjithë dhëmbët në një ark, kjo është metoda ideale.

Protezat E Mbështetura Nga Implantet

Për ata që kanë humbur shumicën ose të gjithë dhëmbët e tyre, protezat e mbështetura nga implantet mund të jenë zgjidhja më e mirë. Si pjesë e kësaj teknike restaurimi, një pllakë artificiale proteze vendoset mbi disa implantë dentarë që janë futur në kockën e nofullës tuaj.

Pllaka e protezës mund të hiqet dhe të vendoset përsëri sipas nevojës. Ky metodë mund të zëvendësojë njëherësh disa dhëmbë të humbur, pa shkaktuar dëm në dhëmbët fqinj nëse kanë mbetur ende. 

Turizmi mjekesor ne Shqiperi, zgjedhja me e mire per implante dentare cilesore dhe ekonomike

Llojet E Implanteve Dentare

Implantet Dentare All-On-4

Implantet Dentare All-On-4 janë zgjedhja e duhur nëse keni nevojë të zëvendësoni një ark të tërë dhëmbësh. E mira e kësaj procedure është se nuk do të keni nevojë për implante për çdo dhëmb të humbur pasi do të zëvendësohet i gjithë grupi i sipërm ose i poshtëm i tyre. Gjatë kësaj metode do të përdoren vetëm katër vidha titani që do të ankorohen në kockën e nofullës. 

Proteza juaj dentare do të qëndrojë në vend dhe nuk do të lëvizë falë kësaj teknike. Me kalimin e kohës, postet do të bëhen një me kockën, duke krijuar një bazë të fortë dhe të qëndrueshme për implantet dentare që duken dhe funksionojnë njësoj si dhëmbët natyral.

Implantet Dentare All-On-6

Procedura e implantit dentar All-On-6 përfshin krijimin e një proteze dentare të plotë që vendoset në mënyrë të barabartë në nofull dhe është lidhur me kockën e nofullës (sipër) ose me mandibulën (poshtë) përmes gjashtë implanteve prej titani që futen në mishrat e gojës.

Struktura përbëhet nga një ark që futet në gjashtë implantet e nofullës dhe mbulohet me dentura prej qeramike ose porcelani dhe mishra artificialë të gojës. Ky trajtim ortodontik është më i përshtatshëm për pacientët me humbje të konsiderueshme të dhëmbëve ose ata që kanë gojën tërësisht ose pjesërisht pa dhëmbë në një ose të dyja nofullat. Duke korrigjuar këtë defekt kafshimi, nofulla dhe e gjithë fytyra do të duket më e ekuilibruar. 

Për të bërë të mundur integrimin e plotë të impianteve në kockë dhe mishra, teknika e implantit ALL-on-6 duhet të kryhet në dy seanca të ndara rreth katër muaj larg njëra-tjetrës. Gjatë kësaj kohe, dentisti do të përdorë disa proteza të përkohshme kështu që nuk do të mbeteni pa dhëmbë. 

Ndryshe nga protezat, implantet dentare All-on-4 dhe All-on-6 nuk do të kenë nevojë të ngjiten me adhezivë dhe nuk do të prishen me kalimin e kohës. Implantet janë të përhershme dhe për momentin janë zgjidhja më e mirë nëse dëshironi të zëvendësoni dhëmbët që mungojnë. Ato as nuk rrëshqasin as nuk bien dhe janë shumë të qëndrueshme. Implantet dentare All-on-6 do të zëvendësojnë një grup të tërë dhëmbësh në të dyja nofullat si në të sipërmen dhe në të poshtmen. Ndryshe nga implantet dentare tradicionale, këto metoda kanë për qëllim të zëvendësojnë më shumë se vetëm një dhëmb të humbur. 

Implantet Dentare All-On-8

Implantet Dentare All-On-8 janë një mënyrë e shkëlqyer në rastet e adentisë së plotë ose humbjes së plotë të dhëmbëve. Kjo teknikë është një implantacion me një fazë që kërkon vendosje të menjëhershme të implantit. Zakonisht, nevojiten nga tetë deri në katërmbëdhjetë implante për një ark. Një nga avantazhet kryesore dhe arsyeja pse kjo teknikë kërkohet shumë është se ajo eliminon nevojën për gërryerjen e kockës dhe në 90% të rasteve bëhet pa patur nevojë për rregullim paraprak në dendësinë e kockës së nofullës. 

Më tej, proteza vendoset tre ditë pas procedurës, duke i mundësuar pacientit ti rikthehet jetës së tij të përditshme vetëm disa ditë më vonë. Kjo është shumë e rëndësishme pasi e rikthen përsëri funksionin dhe pamjen e dhëmbëve natyralë, në një kohë shumë të shkurtër.

Implantet Dentare Zigomatike

Implantet zigomatike mund të ndihmojnë pacientët që kanë humbur një sasi të konsiderueshme kockash në nofullën e sipërme dhe duan të vendosin një urë të sipërme të përhershme. Këto implante janë dukshëm më të gjata se implantet standarde dhe vendosen në një kënd në kockën e trashë të zigomës, e njohur gjithashtu si kocka e mollëzës. 

Si rezultat, pacientët do të kenë nevojë për më pak shartim kockash dhe dhëmbët e tyre do të rikthehen në gjendjen e mëparshmë shumë shpejt. Gjatë procedurës, një ose dy implante zigomatike si dhe implante konvencionale vendosen në të dyja anët e harkut dentar për të krijuar një themel të fortë për futjen e urës së harkut të sipërm. Është shumë e zakonshme që i gjithë restaurimi të bëhet brenda një dite të vetme. 

Implantet Dentare Pterigoide

Implantet Dentare Pterigoide bashkangjiten në një kënd prej 45 gradësh tek kocka pterigoide, e cila ndodhet në pjesën e pasme të nofullës së sipërme. Ky lloj implanti zakonisht përdoret kur nofulla e sipërme nuk ka sasi të mjaftueshme kocke për të mbështetur implantet dentare tradicionale. Pasi kocka pterigoide është një kockë e fortë dhe rezistente që ofron mbështetje të shkëlqyeshme për implantet dentare, stomatologët e konsiderojnë këtë metodë si një zgjidhje të përkryer për dhëmbët e humbur ose të dëmtuar për pacientët me probleme të nofullës. 

Kirurgji per implantet dentare ne Shqiperi, cilesi e shkelqyer dhe cmime ekonomike

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Sa Kohë Duhet Për Të Vendosur Implantet Dentare?

Zakonisht, procesi i implanteve dentare zakonisht zgjat për rreth 6-8 muaj. Megjithatë, kjo do të varet nga kompleksiteti i rastit dhe teknika e përdorur. Procesi merr pak kohë për shkak se pasi të vendosen shtyllat e titanit në kockën e nofullës, do të duhet pak kohë që ajo të shërohet përpara se të ngjiten abutmenti dhe dhëmbët artificialë. 

Cila Është Shkalla E Suksesit Të Implanteve Dentare?

Shkalla e suksesit të implanteve dentare është shumë e lartë dhe shkon deri në 95%. Kjo për shkak se ata janë të fortë dhe të qëndrueshëm dhe funksionojnë si dhëmbët tuaj natyralë. Fakti që implantet janë prej titani i cili është një material i fortë dhe i qëndrueshëm është ajo që e bën të gjithë procedurën kaq të suksesshme. 

A Janë Të Shtrenjta Implantet Dentare?

Edhe pse implantet dentare konsiderohen të shtrenjta, kjo do të varet nga lloji i tyre, materiali i përdorur, sa dhëmbë duhet të zëvendësohen, përvoja e dentistit dhe vendndodhja e klinikës. Megjithatë, nëse doni të bëni një investim afatgjatë në shëndetin tuaj të dhëmbëve, implantet dentare janë një mundësi e shkëlqyer për zëvendësimin e dhëmbëve, pasi ato zgjasin gjatë gjithë jetës dhe mirëmbajtja është minimale. 

A Do Ta Dallojnë Njerëzit Që Kam Vendosur Implante Dentare?

Implantet dentare funksionojnë dhe duken njësoj si dhëmbët tuaj natyral kështu që nuk dallohet aspak që nuk janë dhëmbët tuaj. Kjo ndodh për shkak se kurora krijohet posaçërisht për tu përshtatur me madhësinë, formën dhe ngjyrën e dhëmbëve tuaj natyralë dhe nuk ka nevojë për mbështetje nga dhëmbët afër apo nga ndonjë pajisje shtesë.

Fakti që implantet janë kaq të qëndrueshme do të thotë se nuk keni nevojë të shqetësoheni për lëvizjen ose rënien e tyre. Ky është një avantazh mjaft i rëndësishëm i implanteve dentare.

A Mund Të Vendos Implante Nëse Kam Disa Dhëmbë Që Mungojnë Pranë Njëri Tjetrit?

Nuk ka rëndësi nëse keni një ose më shumë dhëmbë të humbur, implantet dentare do të jenë zgjidhja e duhur për problemin tuaj. Teknologjia e implantit mund të mbështesë urën, protezën e pjesshme madje dhe një protezë të plotë nëse keni shumë dhëmbë të vendosur afër njëri-tjetrit. Në disa raste, nuk ka rëndësi sa shumë dhëmbë mungojnë pasi ato mund të mbahen vetëm nga një implant i vetëm.

Për shembull, në varësi të llojit të procedurës, protezat mund të mbështeten nga të paktën katër poste implanti ose më shumë. Për të zbuluar se cila është procedura e duhur për ju është e nevojshme të konsultoheni me një dentist i cili është i specializuar në këtë fushë.

Sa Kohë Duhet Për Të Vendosur Implantet Dentare?

I gjithë procesi i vendosjes së implanteve dentare do të zgjasë disa muaj, kështu që ju duhet të jeni të përgatitur. Kjo për faktin se vidhave të implantit do të duhet pak kohë për t'u bashkuar me kockën e nofullës. Pas rikuperimit të plotë dhe procesit të integrimit, do të vendosen kurorat dhe kështu ju do të keni buzëqeshjen tuaj të re. Bazuar në trajtimin dhe kërkesat tuaja personale dentare, dentisti juaj do të jetë në gjendje t'ju japë një kohë të përafërt se sa do të zgjasë i gjithë trajtimi.

A Është E Dhimbshme Procedura E Implantit Dentar?

Natyrisht, shqetësimi kryesor i çdo pacienti që ka kryer procedura dentare është dhimbja dhe shqetësimi që vjen me të. Implantet denare konsiderohen një procedurë kirurgjikale e cila do të bëhet nën efektin e anestezisë lokale. Pas procedurës së implantit dentar, dentisti do t’ju jap udhëzimet e nevojshme se si të kujdeseni për dhëmbët tuaj të rinj për të reduktuar çdo shqetësim që mund të ndodh më pas.

Kush Është Kandidat i Përshtatshëm Për Implante Dentare?

Implantet dentare janë një opsion i shkëlqyer për ju nëse ju mungojnë një ose më shumë dhëmbë. Megjithatë, meqenëse problemet periodontale ulin shkallën e suksesit të implanteve, dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve duhet të jenë në gjendje të mirë shëndetësore përpara trajtimit. Gjithashtu, mbajtja e higjienës së duhur dentare është shumë e rëndësishme për të reduktuar mundësinë për ndonjë sëmundje inflamatore ose ndonjë sëmundje tjetër orale.

Gjithashtu është shumë e nevojshme që pacienti të ketë densitet të mjaftueshëm kockor. Që implantet dentare të krijojnë vëllim të konsiderueshëm, kocka zakonisht duhet të jetë së paku 6 milimetra e trashë. Gjithsesi në disa raste shartimi do të jetë një opsion i mundshëm nëse densiteti i kockave juaj është i pamjaftueshëm për të mbështetur implantin. Një tjetër opsion në këto raste janë implantet zigomatike dhe pterigoide.

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha