Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Qershor 29, 2023

Si të ndaloni rënien e flokëve? Opsionet e trajtimit

Rënia e flokëve zakonisht vjen si rezultat i trashëgimisë dhe plakjes. Siç plakemi, rënia e flokëve mund të ndodhë gradualisht dhe mund të lartësohet pak mbi ballin. Tek burrat, kjo mund të fillojë në fund të adoleshencës ose në fillim të të njëzetave. Pas fillimit të rënies së flokëve, proçesi nuk mund te ndalet më. Gjenet dhe plakja zakonisht bashkëveprojnë për të shkaktuar humbjen e flokëve. Nëse po shkoni drejt kësaj gjëndjeje, duhet të jeni të vetëdijshëm se ka lloje te ndryshme të terapive, trajtimeve dhe remedive që mund t'ju ndihmojnë flokët tuaj të rimarrin shëndetin dhe gjatësinë e tyre. Rënia e flokëve sot mund të kontrollohet në mënyra të ndryshme, dhe disa zgjedhje terapeutike afatgjata funksionojnë mirë për shumë njerëz. Shenjat e rënies se flokëve janë të dukshme. Simptomat mund të fillojnë të shfaqen pak kohë pas përfundimit të pubertetit ose në çfarëdo pikë të proçesit te rritjes.

Receding hairline treatment.

Çfarë e shkakton rënien e flokëve?

Rënia e flokëve mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Disa prej tyre mund të jenë:

Mosha

Edhe grupmoshat e reja mund të preken, edhe pse humbja e flokëve zakonisht lidhet me moshën e vjetër. Humbja e flokëve është një aspekt normal i plakjes. Në sipërfaqen e ballit, ka shumë folikula flokësh të cilat prodhojnë flokë. Kur të vjetrat bien, në vend të tyre rriten flokë të rinj. Megjithatë, humbja e flokëve dhe tërheqja e vijës së flokëve mund të ndodhin nëse folikulat e flokëve pësojnë dëmtim për arsye të ndryshme.

Ndryshimet hormonale

Edhe burrat dhe gratë mund të përjetojnë humbje flokësh si rezultat i ndryshimeve hormonale. Rënia e flokëve tek meshkujt mund të lidhet me hormonin DHT, i cili zvogëlon folikulat e flokëve në mënyrë që ato të mos mund të prodhojnë më flokë. Megjithëse shumica e njerëzve i lidhin problemet e ndryshimeve hormonale me estrogenin ose testosteronin, probleme me tiroitin mund te jenë gjithashtu shkaktar te humbjes të flokëve. 

Hair loss in men due to ageing.

Historia familjare

Rënia e flokeve ndikohet nga faktorët gjenetik. Një histori familjare e tullacllëkut mund të rrisë mundësinë e humbjes së flokëve te burrat. Rënia mund të ketë një model që është i ngjashëm me atë të brezave të mëparshëm. Duket se tërheqja e vijës së flokëve është një karakteristikë trashëgimore për shkak se disa hormone mashkullore bëjnë folikulat e flokëve më të ndjeshme. Mundësia e rënies së flokëve tek meshkujt rritet me historinë familjare. Ky problem shpesh ndodh në të njëjtën kohë nga një brez në tjetrin.

Medikamente ose trajtime

Kimioterapia është një shembull i zakonshëm i një teknike ose trajtimi mjekësor që mund të ketë efektet anësore të pakëndshme të cilat shkaktojnë humbjen e flokëve. Medikamentet e kimioterapisë synojnë që qelizat e trupit të ndahen me shpejtësi, të cilat përfshijnë folikulat e flokëve. Si rezultat, flokët mund të jenë të trashë dhe të fortë përpara se përfundimisht të fillojnë të rrallohen dhe të bien. Një tjetër trajtim i njohur i kancerit është terapia me rrezatim, e cila gjithashtu mund të rezultojë në humbjen e flokëve në zonën që trajtohet. Në varësi të dozës së rrezatimit të marrë dhe individit, rënia e flokëve mund të jetë kalimtare ose e përhershme.

Ashpërsia e rënies së flokëve mund të ndryshojë nga personi në person dhe jo të gjitha procedurat ose trajtimet mjekësore shkaktojnë rënie të flokëve. 

Sëmundje ose stres

Telogen effluvium, një lloj rënie e flokëve, mund të ndodhë si rezultat i sëmundjes ose stresit të konsiderueshëm. Kjo gjendje karakterizohet nga rënia e papritur dhe e tepruar e flokëve, duke tejkaluar rënien normale ditore. Individët që përjetojnë rrjedhje telogjene shpesh e gjejnë veten duke humbur një sasi jashtëzakonisht të madhe flokësh brenda një periudhe relativisht të shkurtër. Ndërsa rrjedhja telogjene mund të jetë alarmante dhe shqetësuese, shpesh është një gjendje e përkohshme. 

Hair loss due to stress.

Zgjedhjet e stilit të jetesës

Për më tepër, mund të ketë një lidhje midis stilit të jetesës dhe rënies së flokëve. Duhanpirësit mund të humbasin flokët më shpejt se jo duhanpirësit. Dieta dhe renia e flokëve kanë lidhje midis tyre gjithashtu. Për shembull, personat që nuk konsumojnë mjaftueshëm proteina në dietat e tyre mund të pësojnë humbje më të madhe të flokëve sesa ata që konsumojnë.

Si mund të dalloni rënien e flokëve në fazat e para?

  1. Humbja e flokëve ose rrallimi i flokëve sipër tempujve janë shenjat e para të dukshme të një rënieje të vijës së flokëve. 
  2. Humbje e flokëve që është e pabarabartë rreth tempujve të kokës tuaj.
  3. Flokët po ju rrallohen ne fillimin e ballit.
  4. Mbi ballin dhe tempujt tuaj, ku ju kanë humbur flokët, ka një vijë me lëkurë me ngjyrë më të zbehtë.
  5. Përgjatë vijës së flokëve, një model zigzag ose copëza pa floke.
  6. Vija e flokëve sipër tempujve mund të jetë plotësisht tullace ose e hollë, duke formuar një formë "M" ose "V".
  7. Tullacëri e plotë ballore që përparon në pjesën e pasme të kokës.

Çfarë përfshin procesi i rënies së flokëve?

Tempujt zakonisht fillojnë të parët të zhduken. Si rezultat, pjesa e sipërme e kokës shpesh ka një unazë flokësh. Në krye, flokët e holluar mund të vazhdojnë të rriten. Edhe pse flokët në qendër mund të mbeten më afër ballit, një vijë flokësh që tërhiqet gjithashtu mund të fillojë mbi tempujt. Termi "maja e vejushës" përdoret shpesh për të përshkruar këtë rritje të flokëve ballore në formë V.

Megjithëse shumë meshkuj shpesh kanë disa qime në kokë derisa t'i heqin plotësisht, anët dhe pjesa e pasme e kokës në fund mund të jenq totalishtpa flokë. Tek gratë, pjesa pa pasme dhe anësore nuk preken nga rënia, por pjesa ne majë mund te filojë te dobësohet dhe të zgjerohet.

Një vështrim mbi alternativat e trajtimit të rënies së flokëve

PRP therapy in Albania for correcting a receding hairline.

Terapia PRP

Ekziston trajtimi PRP (plazma e pasur me trombocite). Një sasi e vogël gjaku nxirret nga krahët tuaj gjatë këtij trajtimi dhe plazma e pasur me trombocite ndahet duke e rrotulluar gjakun në një centrifugë. Regjioni i duhur i rritjes në lëkurën e kokës më pas injektohet me plazmë. Folikuli i flokëve rigjallërohet dhe riparohet si pasojë, duke nxitur rritjen.

Transplanti i flokëve

Gjatë një operacioni të mbjelljes së flokëve,ato zhvendosen nga pjesa e poshtme e kokës në pjesën e përparme të kokës, pranë vijës së flokëve. Këto folikula flokësh të futura në mënyrë kirurgjikale mund ta bëjnë vijën tuaj të flokëve të duket më e plotë.

Për të zbuluar nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për një transplantit të flokëve, flisni me një specialist.

Terapia me dritë të nivelit të ulët

Laserët përdoren në trajtimin me dritë të nivelit të ulët për të nxitur rritjen e flokëve në kokën tuaj. Studimet zbuluan se ajo ishte e suksesshme në trajtimin e rënies së flokëve si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Sipas ekspertëve, drita nxit qelizat tuaja për të filluar fazën e rritjes së folikulave të flokëve.

Vajra esencialë

Shumë vajra esencialë gjithashtu mund të nxisin zhvillimin e flokëve. Të tre vajrat - rozmarina, mente dhe lavanda - janë zbuluar se janë ilaçe efektive përparandalimin e rënies së flokëve.

Patient discussing treatments for receding hairlines.

Trajtimet për rënien e flokëve: Pyetjet e bëra më shpesh

A mund të rriten përsëri flokët në rënie?

Në shumë raste, një rënie e vijës së flokëve mund të rritet me regjimin e duhur të trajtimit. Kjo mbulon terapitë natyrale për rënien e flokëve dhe ato të miratuara nga mjekësia, si dhe të dyja.

Fillimi i rënies së flokëve, a do të thotë gjithmonë tullacllëk?

Edhe pse tullacia e modelit mashkullor tregohet nga një vijë e flokëve që tërhiqet, ky ndryshim në vijën e flokëve me kalimin e moshës është mjaft normal. Shumë lloje të ndryshme zgjidhjesh trajtimi janë në dispozicion për të parandaluar zvogëlimin e mëtejshëm të vijës së flokëve; jo gjithmonë nënkupton tullacllëk.

A ndihmon prerja e flokëve për rënien e flokëve?

Jo, prerja e flokëve nuk bën që vija e flokëve të tërhiqet, për t'ju dhënë përgjigjen e shpejtë. Vetëm fijet e flokëve shkurtohen kur prisni flokët; folikulat tuaja janë të paprekura. Me fjalë të tjera, flokët tuaj do të vazhdojnë të rriten. Por kapjet e ngushta mund të dëmtojnë përgjithmonë gjëndrat tuaja të flokëve dhe të shkaktojnë një rënie të vijës së flokëve.

A mund të rregullohet përgjithmonë rënia e flokëve me anë të transplanteve të flokëve?

Në varësi të personit dhe shkallës së efektivitetit të transplantit të flokëve, rezultatet mund të jenë të përhershme. Pas një transplanti, shumica e pacientëve përfundimisht do të kenë një rritje të plotë të flokëve, duke prodhuar efekte afatgjata. Bazuar në numrin e folikulave të flokëve të shëndetshëm të pranishëm, mjeku mund të vlerësojë shanset tuaja për të pasur një transplant të suksesshëm të flokëve gjatë takimit tuaj.

Hair transplant consultation.

Rezervoni një takim

Ju nuk duhet të lejoni që rënia e flokëve t'ju pengojë të jeni të sigurt dhe të pranoni veten tuaj. Zgjidhjet tona gjithëpërfshirëse janë krijuar për t'ju ndihmuar në adresimin dhe menaxhimin e rënies së flokëve dhe t'ju japin kontrollin që ju nevojitet si mbi flokët ashtu edhe mbi jetën tuaj. Ekipi ynë i profesionistëve është i përkushtuar t'ju ofrojë zgjidhjet më të mira të disponueshme që plotësojnë nevojat tuaja unike, pavarësisht nëse jeni duke kërkuar alternativa jokirurgjikale, procedura të restaurimit të flokëve ose kujdes të individualizuar. Krenohu me vijën e flokëve tuaj të përkryer, më të plotë dhe rifitoni vetëbesimin tuaj. Merrni përgjegjësinë për flokët tuaj dhe përjetoni fuqinë transformuese të trajtimeve tona për rregullimin e flokëve ne rënie.

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha