Maj 7, 2024

Operacionet Estetike Më Të Mira Në Shqipëri: Çfarë Duhet Të Dini

Procedurat rindërtuese dhe kozmetike që synojnë përmirësimin, riparimin ose ndryshimin e pamjes së jashtme përfshihen të gjitha në kirurgjinë plastike. Kirurgjia rindërtuese ka për qëllim korrigjimin e pjesëve të trupit të dëmtuara nga trauma ose anomalitë kongjenitale; Shembujt përfshijnë rindërtimin e gjirit pas operacionit të kancerit ose riparimin e një buze të çarë. Kirurgjia estetike, nga ana tjetër, përfshin trajtime të tilla si liposuksioni për të hequr yndyrën, zmadhimi i gjoksit për të rritur madhësinë e tij dhe procedura të tjera për të përmirësuar pamjen. Këto lloj procedurash kanë fituar shumë popullaritet vitet e fundit, veçanërisht në Shqipëri. 

Gjithçka Që Duhet Të Dini Për Operacionet Plastike

Qëllimi kryesor i kirurgjisë plastike është riparimi, rindërtimi dhe ndryshimi i zonave të caktuara të trupit të njeriut qoftë për arsye funksionale apo estetike. Kirurgjia plastike konsiderohet ende një degë e mjekësisë, kështu që nuk është aq e thjeshtë sa duket. Ekzistojnë dy lloje të operacioneve plastike dhe ato ndahen në dy kategori kryesore, të cilat janë:

Kirurgji Rindërtuese

Qëllimi kryesor i kirurgjisë rindërtuese është të rikthejë funksionin dhe pamjen e pjesëve të ndryshme të trupit. Zakonisht, këto lloj operacionesh përdoret për të trajtuar zonat e trupit, duke përfshirë ato të prekura nga aksidentet, sëmundjet, paaftësitë e lindura dhe madje edhe defektet e lindjes. Disa nga shembujt kryesorë të kirurgjisë rindërtuese përfshijnë çarjen e buzës, riparimin e qiellzës, rindërtimin e gjinjve pas heqjes së tij për shkak të kancerit dhe madje edhe trajtimin e shenjave të mbetura. Këto lloj operacionesh ndihmojnë shumë njerëz të fitojnë vetëbesimin e tyre dhe të rregullojnë disa probleme që mund të ndikojnë shumë në jetën e tyre të përditshme. 

Kirurgji Plastike(Ose Estetike)

Nga ana tjetër, kirurgjia estetike përdoret për të përmirësuar dhe ndryshuar pjesë të trupit nëse njerëzit duan të arrijnë një pamje më të këndshme estetike. Ky lloj operacioni nuk është i nevojshëm, por do të jetë zgjidhja perfekte nëse doni të ndryshoni disa pjesë specifike të trupit që nuk ju pëlqejnë. Disa nga operacionet estetike më të kërkuara përfshijnë rinoplastikën, liposuksionin, zmadhimin ose ngritjen e gjoksit, ngritjen e fytyrës, etj. 

Liposuksioni

Liposuksioni është një lloj operacioni estetik që “thith” yndyrën nga trupi. Njihet gjithashtu dhe si si lipoplastikë, thithje liposkulpture, lipoktomia ose lipo. Përdoret shpesh në shpinë, krahë, qafë, mjekër, kofshë, vithe dhe stomak. Është e rëndësishme të dini se pacientët që konsiderohen të përshtatshëm për këtë procedurë duhet të jenë të qëndrueshëm në peshën e tyre, por kanë për qëllim të eliminojnë depozitat e padëshiruara të yndyrës në zona të veçanta të trupit të tyre.

Në përgjithësi, liposuksioni nuk është një metodë për humbje peshe pra nuk është një trajtim për obezitetin. Teknika nuk eliminon celulitin, gropëzat apo strijat në asnjë zonë të trupit. Qëllimi është vetëm estetik. Është procedura e duhur për njerëzit që duan të përmirësojnë dhe modifikojnë format e tyre trupore.

Heqja e përhershme e qelizave yndyrore me anë të liposuksionit ndryshon strukturën e trupit ndjeshëm. Thënë kjo, ekziston mundësia që qelizat dhjamore të mbetura të pacientit të zgjerohen nëse ata nuk mbajnë një mënyrë jetese të shëndetshme pas procedurës. Ekziston një sasi e caktuar se sa yndyrë mund të hiqet në mënyrë të sigurt në çdo pacient dhe kjo do të vendoset nga mjeku.

Infeksioni, mpirja dhe shenjat janë ndër efektet anësore të mundshme. Gjithashtu, nëse hiqet më shumë yndyrë se duhet mund të shfaqen dhe gunga në lëkurë. Sasia e yndyrës që duhet hequr do të ketë një ndikim të madh në rreziqet kirurgjikale dhe për këtë arsye është e rëndësishme që të konsultoheni me një kirurg profesionist.

Kur Është E Nevojshme

Liposuksioni kryhet vetëm për qëllime estetike pasi nuk ka përfitime të tjera shëndetësore. Miratimi i një stili jetese të shëndetshëm që përfshin një dietë të ekuilibruar, stërvitje të shpeshta dhe një model të rregullt gjumi sigurisht që do të ndihmojë shumicën e individëve të arrijnë të njëjtat rezultate ose edhe më të mira.

Në më të shumtën e rasteve, liposuksioni sugjerohet vetëm kur modifikimet në stilin e jetesës nuk kanë arritur të japin rezultatet e pritura pra përdoret kryesisht për trajtimin e zonave yndyrore që nuk i përgjigjen dietës ose stërvitjes. Ndërsa shtojmë peshë çdo qelizë dhjamore do të rritet në vëllim dhe madhësi. Liposuksioni në këtë rast do të zvogëlojë sasinë e qelizave yndyrore në rajone të caktuara. 

Para se të zgjidhni nëse duhet të vazhdoni me këtë procedurë apo jo, duhet të peshoni si përfitimet ashtu dhe disavantazhet e liposuksionit me mjekun. Liposuksioni do të kryhet në zonat e mëposhtme të trupit:

 • Stomaku 
 • Kurrizi
 • Pjesa e poshtme e shpinës.
 • Të pasmet. 
 • Zona e brendshme e gjurit
 • Ijet
 • Anët e barkut.
 • Zona nën qafë ose mjekër.
 • Zona e sipërme e krahut. 
 • Kofshët e jashtme.
 • Brendësia e kofshëve.

Njerëzit me tone të errëta të lëkurës dhe elasticitet - ku lëkura mund të përshtatet natyrshëm me format e reja - janë kandidatët më të mirë për liposuksion. Lëkura në vendet ku do të bëhet trajtimi mund të duket i zbehtë tek ata individ me lëkurë më pak elastike. 

Gjithashtu, është e rëndësishme që individi të jetë në gjendje të shkëlqyer shëndetësore dhe sipër moshës tetëmbëdhjetë vjec. Liposuksioni nuk këshillohet të kryhet tek ata me probleme të qarkullimit të gjakut, të tilla si diabeti, sëmundjet e arterieve koronare ose kur imunitaeti është në gjendje të rëndë. 

Zmadhimi i Gjoksit

Zmadhimi i gjoksit, i referuar dhe si mamoplastikë zmadhuese, është një lloj procedure e cila ka për qëllim zmadhimin e gjirit me anë të implanteve. Këto implante do të vendosen nën muskujt ose indet e gjirit.

Kjo procedurë ka ndihmuar shumë njerëz të ndihen më të sigurt në trupin e tyre. Kërkesa e lartë e kësaj procedure vjen sepse disa individ mund të kenë nevojë për të për të rindërtuar gjinjtë e tyre për shkak të problemeve të ndryshme mjekësore, ndërsa të tjerët thjesht mund të duan t'i bëjnë ato më të mëdha. Konsultohuni më një kirurg plastik nëse rritja e gjoksit është një procedurë të cilën po e konsideroni. Sigurohuni që jeni të vetëdijshëm për të gjitha rreziqet e mundshme, problemet dhe kujdesin e mëpasshëm që lidhen me operacionin. 

Kur Është E Nevojshme 

Ju mund të përfitoni nga procedura e zmadhimit të gjirit nëse:

 • Nëse njëri nga gjinjtë tuaj duket më i vogël se tjetri dhe kjo ndikon në mënyrën se si visheni ose llojin e sytjenave që mbani, zmadhimi i gjoksit do të përmirësojë pamjen tuaj.
 • Përjetoni një rënie të madhe në madhësinë e gjoksit tuaj pas shtatzënisë. 
 • Nëse keni rënie të vetëbesimit kjo procedurë do t’ju bëjë të ndiheni më mirë.

Për të pasur një ide më të qartë se cfarë mund të arrihet me anë të kësaj procedure, bisedoni me kirurgun tuaj estetik.

Blefaroplastika

Heqja e lëkurës shtesë nga qepallat është procedura e njohur si blefaroplastikë. Ndërsa plakemi, muskujt që mbështesin qepallat tona dobësohen dhe fillojnë të shtrihen. Kjo mund të çojë në një akumulim të yndyrës dhe lëkurës shtesë mbi dhe poshtë qepallave tuaja duke rezultuar në rënie të vetullave, kapakëve të sipërm të varur dhe qeseve nën sy.

Përveç plakjes, lëkura e rënë rreth syve mund të dëmtojë shikimin periferik ose shikimin anësor, veçanërisht në rajonet e jashtme dhe më të larta të fushës vizuale. Këto probleme të shikimit mund të pakësohen ose eliminohen nga procedura e blefaroplastikës. Për më tepër, procedura mund të rezultojë në një pamje më të re të syve, më të gjallëruar dhe automatikisht një pamje më rinore. 

Kur Është E Nevojshme

Blefaroplastika mund të jetë e nevojshme nëse keni: 

 • Qepallat e sipërme të varura ose të lirshme
 • Lëkurë e tepërt e kapakut të sipërm që bllokon pjesërisht shikimin periferik.
 • Ekspozimi i tepërt i lëkurës së qepallës së poshtme.
 • Qeset nën sy.

Abdominoplastika

Procedura e Tummy Tuck e njohur gjithashtu si abdominoplastika ka për synim të sheshoj dhe ta bëj zonën e stomakut tuaj më të lëmuar dhe të bukur. Gjatë operacionit, kirurgu juaj do të heqë lëkurën e tepërt dhe do të synojë të shtrëngojë muret e barkut. Për ta bërë barkun të duket edhe më mirë, kirurgu juaj mund të rekomandoj dhe të kombinoni abdominoplastikën me liposuksionin. Edhe pse nuk janë procedura për humbje peshe, kombinimi i tyre mund t'ju ndihmojë të arrini trupin që dëshironi më shpejt. 

Kur Është E Nevojshme

Edhe pse mund të punoni shumë për të arritur trupin që dëshironi me ushtrime dhe dietë të rregullt, ndonjëherë kjo nuk mjafton. Stomaku juaj është shumë këmbëngulës kur bëhet fjalë për ndryshimet normale, kështu që abdominoplastika do të jetë zgjedhja e duhur. Kjo procedurë do të japë rezultate të shkëlqyera nëse:

 • Ju sapo keni kaluar një shtatzëni.
 • Keni pasur një operacion të mëparshëm.
 • Procesi natyral i plakjes.
 • Keni pësuar humbje e konsiderueshme në peshë. 

Reduktimi I Gjirit (Mamoplastika Reduktuese)

Mamoplastika reduktuese, e njohur gjithashtu dhe si kirurgjia e zvogëlimit të gjirit, përfshin heqjen e lëkurës, yndyrës dhe indeve të gjirit. Kirurgjia e zvogëlimit të gjirit mund të zvogëlojë shqetësimin dhe të përmirësojë pamjen e atyre me gjoks të madh. Përveç kësaj, kryerja e kësaj procedure mund të rrisë aftësinë e dikujt për aktivitet fizik dhe të përmirësoj vetëbesimin.

Konsultohuni me një kirurg plastik të certifikuar nëse po konsideroni operacionin për zvogëlimin e gjoksit. Është shumë e rëndësishme të kuptoni rreziqet dhe vështirësitë e mundshme që lidhen me operacionin e zvogëlimit të gjirit, gjithashtu edhe të kuptuarit se cilat mund të jenë rëzultatet.

Kur Është E Nevojshme

Procedurat e zvogëlimit të gjirit do të jenë ideale për ato gra që kanë përjetuar probleme të tilla si:

 • Dhimbja e lokalizuar në shpatull, qafë dhe shpinë.
 • Shenjat nga rripat e sytjenave në shpatull.
 • Acarim ose skuqje të lëkurës nën gji.
 • Dhimbje.
 • Evitoni pjesëmarrjen në aktivitete të caktuara.
 • Nuk mund të gjeni sytjena apo rroba të përshtatshme. 
 • Vetëbesim i ulët që vjen nga pamja e gjoksit tuaj.

Operacioni për zvogëlimin e gjirit nuk do të këshillohet nëse:

 • Jeni mbi peshë.
 • Pini duhan rregullisht.
 • Nuk dëshironi t’ju mbetet asnjë shenjë në gjoks. 

Kirurgjia e zvogëlimit të gjirit nuk ka një kufi moshe dhe ndonjëherë mund të bëhet edhe në vitet e vona të adoleshencës. Megjithatë, rekomandohet të prisni derisa gjinjtë të zhvillohen plotësisht. Disa arsye pse mjekët do t'ju rekomandojnë që të planifikoni procedurën e zvogëlimit të gjoksit më vonë përfshijnë:

 • Nëse planifikoni të keni fëmijë, është më mirë ta bëni operacionin më pas, sepse mund të bëhet më e vështirë pas procedurës. Edhe pse do të jeni ende në gjendje të ushqeni fëmijën me gji, ne përsëri ju rekomandojmë të prisni deri pas lindjes. 
 • Nëse po planifikoni të humbni peshë, prisni derisa të arrini qëllimet tuaja të dëshiruara në vend që të bëni operacion, sepse humbja e një sasie të konsiderueshme të peshës mund të bëjë ndryshime në madhësinë e gjinjve tuaj.

Rinoplastika

Procedura e njohur si rinoplastikë synon të modifikojë formën e hundës. Rinoplastika mund të kryhet për të përmirësuar frymëmarrjen, për të ndryshuar pamjen e hundës ose për të dyja. Gjysma e sipërme e hundës përbëhet nga kocka dhe pjesa e poshtme përbëhet nga kërci. Diskutoni me kirurgun tuaj përfitimet e mundshme dhe përshtatshmërinë tuaj me operacionin e rinoplastikës.

Kur planifikohet operacioni, kirurgu do të marr parasysh karakteristikat e tjera të fytyrës, lëkurën rreth hundës dhe ndryshimet e dëshiruara. Ai do të krijojë një strategji të personalizuar për ju për të vendosur nëse rinoplastika është një zgjedhje duhur ose jo.

Kur Është E Nevojshme 

Rinoplastika synon të riformojë madhësinë e hundës tuaj dhe disa nga problemet që mund të rregullojë përfshijnë:

 • E bën hundën të duket më e hollë nëse hunda juaj natyrale është e fryrë, e varur ose e përmbysur.
 • Nëse keni një septum të devijuar, rinoplastika do të jetë procedura e duhur për ta rregulluar këtë problematikë. 
 • Mund të rregullojë hundët që duken shumë të gjera, shumë të mëdha ose shumë të vogla. 
 • Eliminon rëniet ose gungat e dukshme të vendosura në urën e hundës tuaj. 
 • Nëse keni rrugët e hundës të bllokuara, rinoplastika do t'i hapë ato në mënyrë që të merrni frymë lirshëm.

Lifting I Fytyrës

Lifting i fytyrës është një procedurë kirurgjikale estetike që përdoret për të rinovuar pamjen e fytyrës suaj. Procesi mund të zvogëlojë rënien e lëkurës dhe gjithashtu mund të ndihmojë në zbutjen e rrudhave rreth nofullës dhe faqeve. Një emër tjetër për ngritjen e fytyrës është ritidektomia.

Gjatë procedurës, kirurgu do të shtyjë prapa lëkurën në secilën anë të fytyrës. Lëkura e tepërt hiqet dhe indet nën të ndryshohen. Si rezultat, fytyra do të duket më e re.

Procedura e lifting të fytyrës shpesh përfshin edhe lifting të qafës. Kjo procedurë synon të reduktojë yndyrën e qafës dhe lëkurën e varur rreth saj. Linjat e imta dhe rrudhat e shkaktuara nga ekspozimi në diell nuk mund të korrigjohen me një lifting të fytyrës, por trajtime të tjera kozmetike mund të përmirësojnë pamjen ose cilësinë e tyre. 

Kur Është E Nevojshme

Me kalimin e moshës, pamja dhe forma e fytyrës sonë fillon të ndryshojë. Lëkura do të humbasë aftësinë e saj për të qëndruar e ngritur dhe do të bëhet më e lirshme. Në disa zona të tjera të fytyrës, depozitat e yndyrës mund të rriten dhe në të tjera, ato mund të ulen. Disa ndryshime që mund të bëjë lifting në fytyrën tuaj janë:

 • Ngritja e faqeve të varura.
 • Eliminimi i lëkurës së tepërt rreth nofullës së poshtme.
 • Palosjet e lëkurës që shkojnë thellë nga qoshet e gojës në anët e hundës.
 • Yndyra e tepërt dhe lëkura e varur në qafë (nëse ngritja e qafës është pjesë e operacionit).

Ngritja e gjoksit

Ngritja e gjirit është një operacion kirurgjik i kryer nga një kirurg plastik i cili ka për qëllim ndryshimin e konturit të gjirit. Gjatë kësaj procedure, kirurgu heq lëkurën shtesë dhe riformon indin e gjirit për të ngritur gjoksin. Një emër tjetër për këtë trajtim është mastopeksia.

Nëse keni thithka të përmbysur ose gjoks të varur, ngritja e gjoksit do të jetë procedura e duhur për ju. Për më tepër, ky operacion mund të përmirësojë vetëbesimin dhe tju bëjë të ndiheni më mirë me trupin tuaj. Madhësia e gjoksit tuaj do të mbetet e njëjtë pas ngritjes së gjoksit. Nga ana tjetër, kombinimi i saj me procedurën e zvogëlimit ose zmadhimit të gjoksit mund të shkojnë në mënyrë perfekte. 

Kur Është E Nevojshme

Për shkak se gjinjtë ndryshojnë me kalimin e kohës, ata do të fillojnë të humbasin qëndrueshmërinë e tyre. Kjo do të thotë se për shkak se humbasin elasticitetin, nuk do të mund të fiksohen në një vend. Ky problem mund të ndodhë për një sërë arsyesh, por ato më të zakonshmet janë:

 • Shtatzënia është një nga arsyet kryesore për rënien e gjoksit, dhe kjo për shkak se ligamentet, ose brezat e indeve, që mbështesin gjinjtë mund të shtrihen gjatë kësaj periudhe. Kjo ndodh kur gjinjtë bëhen më të mëdhenj dhe më të rëndë. Pas shtatzënisë, shtrirja mund të rezultojë në rënien e gjoksit. Pavarësisht nëse e ushqeni fëmijën tuaj me gji apo jo, kjo mund t'ju ndodhë përsëri. 
 • Ndryshime të mëdha në peshë mund të ndikojnë në elasticitetin e lëkurës së gjirit.
 • Graviteti është një tjetër faktor që ndikon në rënien e gjoksit. Me kalimin e kohës ligamentet e gjirit varen dhe shtrihen për shkak të gravitetit dhe kjo ndodh tek shumë individ. 
Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha