Prill 5, 2023

Vështrim i përgjithshëm mbi Turizmin Dentar në Shqipëri 2023: Destinacioni #1

Problemet dentare mund të shkaktojnë siklet dhe gjithashtu shkaktojnë shpenzime të konsiderueshme, veçanërisht në vende si MB, SHBA dhe Kanada, ku kostot e kujdesit shëndetësor janë të larta. Nëse nuk jeni në gjendje të përballoni trajtimin dentar në atdheun tuaj, mund të jetë me vlerë të kërkoni kujdes dentar jashtë shtetit. Shqipëria është shfaqur si një destinacion popullor për turizmin dentar falë kostos së ulët të shërbimeve dentare që garantojnë cilësi të lartë, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për pacientët ndërkombëtarë. Vendi është i njohur për kujdesin e tij të jashtëzakonshëm dentar, i cili ofrohet me një kosto të përballueshme. 

Megjithatë, jo të gjitha klinikat dentare në Shqipëri janë krijuar njësoj. Në këtë artikull do t'ju tregojmë arsyet pse kujdesi dentar është më i përballueshëm në Shqipëri dhe do të shqyrtojmë cilësinë e klinikave dentare në vend. 

Shqipëria ofron çmime më të ulëta dentare për shkak të tre faktorëve kryesorë. Para së gjithash, kursi i këmbimit të monedhës preferohet kryesisht për individët me euro, dollarë ose paund. Së dyti, kostoja e jetesës në Shqipëri është shumë më e ulët në krahasim me shumë vende të tjera, gjë që përkthehet në shpenzime më të lira mjekësore në përgjithësi. Së fundmi, por jo më pak e rëndësishmja, qeveria shqiptare u jep motivacione klinikave mjekësore që u shërbejnë klientëve ndërkombëtarë. Këta faktorë të kombinuar lënë hapësirë për shërbime dentare të përballueshme pa kompromentuar cilësinë.

Ndërsa këta faktorë ndihmojnë në uljen e çmimeve të dhëmbëve në Shqipëri për pacientët ndërkombëtarë me monedha më të forta, duhet theksuar se kostot e trajtimit dentar mund të konsiderohen ende të shtrenjta për qytetarët shqiptarë. Trajtimet dentare shpesh shihen si një shpenzim luksoz për shkak të kostos relativisht të lartë. Liria e shërbimeve dentare në Shqipëri për pacientët ndërkombëtarë nuk përkthehet domosdoshmërisht e njëjta gjë për qytetarët shqiptarë.

Si të shmangni një procedurë dentare të dështuar?

Si të shmangni që një procedurë e gabuar, kurora e keqe dentare ose fasetat të shkojnë keq? Këtu janë disa këshilla:

 • Hulumtoni problemet që vini re tek dhëmbët tuaj dhe zgjidhjet e mundshme;
 • Hulumtoni çdo trajtim dentar, të mirat dhe të këqijat e tij
 • Mos kini frikë të bëni pyetje;
 • Hulumtoni klinikën: kërkoni fotografi të punës së tyre, rishikime, vendndodhje, etj.
 • Hulumtoni dentistin: kush është dentisti që keni zgjedhur, cilat janë arritjet e tij, si është puna e tij;
 • Njihni kufijtë tuaj;
 • Kini pritshmëri realiste dhe mos kërkoni shumë gjëra shumë shpejt;
 • Bëni hapa të vegjël por të sigurt.

Çfarë bëjmë ne në Medical Tourism për të shmangur gabimet?

Për të shmangur rrezikun e rezultateve të dobëta, nëse zgjidhni Medical Tourism in Albania:

 • Ne do të hulumtojmë çështjet dentare dhe zgjidhjet e mundshme për t'i trajtuar ato.
 • Kryejmë kërkime për çdo trajtim dentar, duke përfshirë të mirat dhe të këqijat.
 • U përgjigjemi pyetjeve për t'u siguruar që ju të kuptoni plotësisht se çfarë nënkupton trajtimi.
 • Ju ndihmojmë të kuptojmë punën tonë, duke përfshirë shikimin e fotografive të punës sonë të mëparshme.
 • Ju japim informacion mbi dentistin që do të kryejë procedurën në Shqipëri.
 • Ju pyesim për kufijtë tuaj.
 • Ju ndihmojmë të krijoni pritshmëri realiste.
 • Ndërmarrim hapa të vegjël por të sigurt drejt arritjes së rezultatit tuaj të dëshiruar.

A janë të mirë dentistët në Shqipëri? A mund t'u besoni atyre dhe pse?

Kemi dëgjuar thashetheme në lidhje me turizmin mjekësor, por kemi gjetur gjithashtu se këto histori janë shpesh të pavërteta. Nisur nga kjo, cilat janë arsyet për të zgjedhur një dentist në Shqipëri?

Shqipëria krenohet me një industri dentare të njohur ndërkombëtarisht, e cila tërheq mijëra pacientë çdo vit për përmirësime të buzëqeshjes dhe kontrolle dentare. Truri i kësaj industrie janë dentistët e saj me famë botërore. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë dyshime për cilësinë e shërbimeve dentare në Shqipëri.

Për të adresuar këto çështje, është thelbësore të krahasohet cilësia dhe aftësia e stomatologëve shqiptarë me profesionistët stomatologjikë në vende të tjera. Çfarë i veçon dhe i bën ata kaq të kërkuar në fushën e tyre?

Arsim rigoroz

Pranimi në Fakultetin e Stomatologjisë në Shqipëri është konkurrues, ku pranohen vetëm studentët më të mirë. Si rrjedhojë, stomatologjia konsiderohet si një nga lëndët më të vështira për t'u studiuar në vend.

Edukimi stomatologjik në Shqipëri zgjat pesë vite, gjatë të cilëve studentët i nënshtrohen trajnimit praktik. Këto praktika klinike mbikëqyren dhe studentët mësojnë teknika të ndryshme trajtimi.

Studentëve u kërkohet të kalojnë një provim në fund të praktikës. Të diplomuarit e Fakultetit të Stomatologjisë që dëshirojnë të bëhen specialistë duhet të kalojnë një provim të standardizuar.

Përvojë praktike e pakrahasueshme

Stomatologët në Shqipëri fitojnë një përvojë të madhe në një periudhë relativisht të shkurtër, për shkak të vëllimit të madh të rasteve që trajtojnë. Shqipëria sheh një numër të lartë rastesh dentare, duke rezultuar në stomatologët që kryejnë më shumë procedura se homologët e tyre në vendet e tjera evropiane. Si rezultat, shumë studentë evropianë të stomatologjisë zgjedhin të studiojnë në Shqipëri për vitin e tyre të shkëmbimit Erasmus.

Zhvillimet e reja dhe teknologjia moderne në stomatologji

Stomatologët në Shqipëri janë të përkushtuar të qëndrojnë aktual me përparimet më të fundit në fushën e stomatologjisë, pasi ata konsiderohen si figura kyçe në këtë industri në lulëzim. Profesionistët stomatologjikë në Shqipëri duhet të angazhohen vazhdimisht në edukimin dhe trajnimin e vazhdueshëm për të ruajtur aftësitë dhe njohuritë e tyre. Për më tepër, të gjitha klinikat dentare në Shqipëri, përfshirë klinikat e rregullta dhe ato të stomatologjisë estetike, duhet të plotësojnë standardet strikte mjekësore dhe kërkesat rregullatore për të funksionuar në mënyrë të ligjshme.

Faktori i turizmit shëndetësor

Prania e fortë e Shqipërisë në industrinë e turizmit shëndetësor kërkon që klinikat e saj të ofrojnë shërbime të nivelit të lartë për t'u ofruar pacientëve nga vende të ndryshme në mbarë botën. Rrjedhimisht, stomatologët shqiptarë fitojnë përvojë të gjerë në trajtime të ndryshme dentare dhe hasin zakone të ndryshme dentare dhe struktura të dhëmbëve. Ata kanë trajtuar pacientë që kërkojnë një sërë procedurash nga implantet dentare te zbardhja e dhëmbëve, fasetat dhe kurora, duke i bërë ata të aftë për teknika dhe qasje të ndryshme.

Asnjë pengesë gjuhësore

Stomatologët në Shqipëri njihen edhe për aftësitë e tyre të jashtëzakonshme komunikuese, të cilat ndihmojnë në ndërtimin e besimit me pacientët e tyre. Ata janë zakonisht dygjuhësh dhe flasin rrjedhshëm anglisht, gjë që lejon komunikim të qartë dhe të detajuar në lidhje me çështjet dentare të pacientit dhe procedurat e trajtimit.

Në rast se një pacient dhe një dentist shqiptar nuk flasin të njëjtën gjuhë, klinika ofron një përkthyes personal për të siguruar që të mos ketë barriera komunikimi midis pacientit dhe dentistit. 

Cilat janë llojet e dentistëve në Shqipëri?

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, stomatologët specializohen në degë të ndryshme të stomatologjisë për të ofruar trajtime më të specializuara dhe efektive. Këtu janë disa nga llojet kryesore të dentistëve specialistë që mund të gjeni në Shqipëri:

 • Kirurgët oralë dhe maksilofacialë: Ata janë të trajnuar për të diagnostikuar dhe trajtuar gjendjet që prekin indet e forta dhe të buta të fytyrës. Kjo përfshin kryerjen e operacioneve të tilla si nxjerrja e dhëmbëve dhe madje edhe heqja e tumoreve apo cisteve në gojë.
 • Radiolog oral dhe maksilofacial: Një specialist dentar i cili është i trajnuar në interpretimin e imazheve të dhëmbëve, nofullave dhe strukturave përreth, si koka dhe qafa, të marra nëpërmjet teknikave të ndryshme imazherike si rrezet X, skanimet CT dhe MRI. 
 • Endodontist: Një dentist i specializuar në trajtimin e nervave të infektuar, të përflakur ose të vdekur dhe dhimbjen e shkaktuar nga këto çështje, veçanërisht ato që lidhen me problemet e kanalit rrënjë.
 • Ortodont: Një lloj dentisti që specializohet në trajtimin e dhëmbëve, nofullave dhe modeleve të kafshimit të gabuar. Ata janë të trajnuar për të diagnostikuar dhe trajtuar malokluzionet, të cilat janë dhëmbë të shtrembër ose në pozicion të gabuar dhe mund të ofrojnë trajtime të tilla si rrathët ose operacionet e nofullës.
 • Dentist Pediatrik: Stomatologë të specializuar që fokusohen në kujdesin dentar të foshnjave, fëmijëve dhe adoleshentëve. Ata janë të përgatitur për të diagnostikuar dhe trajtuar një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh orale. 
 • Periodontist: Specializohet në parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe gjendjeve që prekin indet mbështetëse të dhëmbëve, si mishrat dhe kockat. Ata gjithashtu mund të kryejnë procedura që lidhen me vendosjen dhe mirëmbajtjen e implanteve dentare.
 • Prostodontist: Një dentist i specializuar në krijimin dhe vendosjen e protezave dentare, duke përfshirë protezat, urat dentare, kurorat e zirkonit dhe kurorat E-Max. Ata vlerësojnë gjendjen e pacientit, përgatisin zonën për protezën dhe vendosin protezat për të korrigjuar deformimet e gojës dhe nofullës.
 • Dentist restaurues: Dentistët restaurues specializohen në riparimin ose zëvendësimin e dhëmbëve të dëmtuar dhe indeve mbështetëse. Qëllimi i tyre kryesor është rivendosja e funksionit të indeve orale dhe ruajtja e shëndetit oral.
Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha