Qershor 29, 2023

Fasetat Dentare Ose Kurorat Dentare: Cili është opsioni më i mirë për ju?

Dy mënyra që mund t’ju ndihmojnë për të pasur një buzëqeshje të shëndetshme janë fasetat dhe kurorat denare. Të dy këto opsione bëjnë që dhëmbët tuaj të duken dhe të funksionojë më mirë. Shumë njerëz besojnë se fasetat dhe kurorat janë njësoj sepse ato ofrojnë të njëjtat avantazhe. Ka disa ndrryshime midis tyre edhe pse kanë të njëjtin funksion. 

Kurorat dentare janë këllëf që mbulojnë të gjithë dhëmbin ne mënyrë që të rikthejnë funksionin dhe strukturën e tyre, ndërsa fasetat dentare janë këllëf të vegjël dhe të hollë që mbulojnë sipërfaqen e sipërme të dhëmbit për të përmirsuar pamjen e tyre. Të dyja mund të përmirësojnë pamjen dhe bardhësinë e buzëqeshjes suaj. Në bazë të kërkesave dhe objektivit tuaj, ju do të vendosni nëse keni nevojë për faseta ose kurora dentare. Këtu është një përmbledhje e diferencave midis këtyre dy opsioneve, si funksionojnë ato dhe kur duhet përdorur çdo teknikë e restaurimit të dhëmbëve për t'ju ndihmuar për të bërë zgjedhjen e opsionit që është më i mirë për ju.

Patient who is getting dental veneers.

Çfarë janë fasetat?

Fasetat e porcelanit janë veshje të holla, një milimetër të trasha prej porcelani dentar, të cilat janë rezistente ndaj njollave dhe të krijuara posaçërisht për të mbuluar pjesën e përparme të dhëmbëve tuaj. Ato janë një opsion joinvaziv i stomatologjisë kozmetike që ruan pjesën më të madhe të strukturës së dhëmbëve tuaj natyralë. Ne mënyrë që të krjohet një sipërfaqe ku faseta prej porcelani të ngjisi dentisti juaj normalisht do të heqë rreth pesëdhjetë milimetra smalt nga ana e përparme e dhëmbit tuaj duke e gërryer atë. 

Megjithatë, në varësi të llojit të fasetës sasi të ndryshme të smaltit mund të jenë të nevojshme për tu gërryer. Është e rëndësishme të mbani mend se vetëm dhëmbët me smalt të mjaftueshëm mund të jenë të përshtatshëm për këtë nërhyrje. Fasetat janë më pak të bezdisshme se kurorat pasi ato thjesht mbulojnë sipërfaqen e përparme të dhëmbit. Ndërsa procesi i gërryerjes së smaltit mund të jetë i pakëndshëm, çdo dhimbje mund të menaxhohet me anestezi lokale.

Si është proçesi i vendosjes së fasetave?

 1. Dentisti do të përgatisë dhëmbët tuaj dhe më pas do të përdorë një kallëp fizik ose pajisje skanimi dixhital të teknologjisë së fundit për të marrë formën e dhëmbit që do të ndërrohet. Ky kallëp ose kjo formë do te tregojë saktësisht formën e dhëmbit të gërryer dhe do të përdoret për të krijuar fasetat që do të përshtaten. Nëse klinikës dentare i mungon laborator, modeli do të dërgohet në një laborator tjetër, ku mjekët e specializuar do të ndërtojnë me kujdes fasetat tuaja.
 2. Në disa raste, një fasetë e përkohshme mund të vendoset në dhëmbin e gërryer nëse një pjesë e madhe e dhëmbit tuaj është hequr gjatë hapit të përgatitjes. Ndërsa prisni që të përgatitet faseta e përhershme, ky model i përkohshëm mbron dhëmbin. Për më tepër, ajo ndihmon në paraqitjen tuaj ndërsa prisni.
 3. Do t'ju duhet të bëni një takime pasuese me dentistin për të përfunduar vendosjen përfundimtare të fasetave të përhershme kur laboratori dentar të ketë përfunduar formimin e tij, gjë që normalisht zgjat disa javë. Përshtatja dhe pamja e fasetave të përhershme do të krahasohet me dhëmbin tuaj pasi të hiqet ajo e përkohshme, nëse ka. Për të arritur përshtatjen më të mirë dhe pamjen më natyrale, mund të nevojiten disa rregullime të tjera.
 4. Pasi ju dhe mjeku të jeni të kënaqur me formimin e saj, faseta do të ngjitet në dhëmbin tuaj nëpërmjet një ngjitësi specifik dentar. Faseta do të vendoset në mënyrë ekzakte në dhëmbët tuaj nga dentisti, i cili më pas do të përdorë një llambë me rreze ultraviolet ose një lloj tjetër drite për të aktivizuar dhe ngurtësuar ngjitësin, duke e siguruar kështu atë në dhëmbin tuaj. 
 5. Pasi faseta është vendosur, dhëmbi zakonisht lëviz shumë pak. Megjithatë, nëse shpesh shtrëngoni ose kërcitni dhëmbët, veçanërisht gjatë gjumit, dentisti juaj mund të sugjerojë të mbani një këllëf nate. Këllëfi i natës është një pajisje e gojës e krijuar posaçërisht që të vendoset gjatë gjumit për të mbrojtur fasetat dhe për të shmangur çdo dëm të mundshëm të shkaktuar nga shtrëngimi ose kërcitja e dhëmbëve.
Image illustrating how dental crowns work.

Çfarë janë kurorat dentare?

Përpara se të vendoset kurora, duhet të gërryhet një sipërfaqe e madhe e dhëmbit në mënyrë që kurora dentare të mbulojë të gjithë sipërfaqen e saj. Nëse dhëmbi dëmtohet, frakturohet, ka çarje ose dëmtohet nga prishja, ky do të ishte rasti që do të duhej vendosja e kurorave për të marrë një rezultat më të mirë. Dentisti juaj do të duhet të heqë pjesën e prishur të dhëmbit dhe ndoshta të rindërtojë një pjesë të tij në mënyrë që të mund të vendos kurorën nëse prishja e dhëmbëve është shkaku i kërkesës suaj për një kurorë dentare. Kurorat dentare përbëhen nga materiale tërësisht metalike, porcelani ose porcelani të shkrirë me lidhje metalike. 

Kurora do të krijohet nga specialisti për t'u siguruar që të përshtatet në mënyrë perfekte me dhëmbin tuaj dhe që ajo të ngjitet në vendin e vet. I gjithë dhëmbi është i mbuluar nga një implant. Me këtë implant, për t'u përgatitur për vendosjen e tij do të jetë e nevojshme të hiqet një pjesë më e madhe e dhëmbit. Nëse keni dhëmbë të prishur, dentisti juaj fillimisht do të bëjë kurorën duke hequr pjesën e prishur të dhëmbit. Dhëmbi mund të ketë nevojë të forcohet në këtë rast për të mbajtur kurorën.

Si është proçesi i vendosjes së kurorave dentare?

 1. Dentisti juaj do të japë një përshtypje të saktë të dhëmbit tuaj me anë të skanimit dixhital ose duke krijuar një kallëp për dhëmbin tuaj. Ky kallëp apo imazh do të dërgohet në laborator për krijimin e kurorës.
 2. Ndërkohë që është duke u krijuar kurora e përhershme, do të pajiseni me një model të përkohshëm të dhëmbit, të cilin do ta sigurojë dentisti.
 3. Kur produkti i përfunduar të jetë gati për t'u vendosur në dhëmbin tuaj, kurora që është vendosur përkohësisht do të hiqet prej andej. Dhëmbi i përhershëm që ofrohet nga laboratori do të përshtatet sipas nevojave tuaja dhe do të sigurohet që kafshimi të jetë i drejtë, në mënyrë që të mos ketë shqetësime.
 4. Kurora do të duhet të rregullohet nëse ka një lëvizje të pazakontë, e cila mund të shkaktoj ndryshime në procesin e kafshimit. 
Dentist talking to a patient about the difference between veneers and crowns.

Ngjashmëria midis fasetav dhe kurorave dentare

Të dyja këto trajtime funksionojnë në të njëjtën mënyrë duke e përmirsuar pamjen tuaj fizike dhe duke rregulluar funksionin e dhëmbëve nëse ata janë të dëmtuar. Këto trajtime zakonisht aplikohen për të rregulluar dhëmbët që janë dëmtuar në një farë mënyre, qofshin ata të njollosur, të shtrembër, të prishur, të copëtuar, të plasaritur ose të copëtuar. Me përjashtim të kurorave tërësisht metalike, fasetat dhe kurorat janë krijuar që të përputhen me ngjyrën e pjesës tjetër të dhëmbëve tuaj për t'ju ofruar një buzëqeshje të qetë dhe të plotë.

Do të jetë gati e pamundur të shihet një ndryshim midis kurorave dhe fasetave, pasi ato të jenë vënë në përdorim për shkak të të njëjtit efekt që kanë në buzëqeshjen tuaj. Kujdesi i mëpasshëm do të jetë i njëjtë edhe nëse keni zgjedhur të merrni faseta ose kurora. Ashtu si dhëmbët tuaj natyralë, ata do të duhet të lahen dy herë në ditë dhe duhet të përdorni fill dentar në mënyrë që ushqimi të mos ngecë. Gjithashtu, do të nevojiten vizita të shpeshta te dentisti për t'i mbajtur ato të pastra dhe për të kontrolluar për ndonjë dëmtim të mundshëm.

Ku ndryshojnë fasetat dhe kurorat dentare?

Dallimi kryesor midis fasetave dhe kurorave është në mënyrën se si ato përshtaten me dhëmbin tuaj dhe varet nga kërkesat e klientëve. Kurora dentare mbulon të gjithë dhëmbin, ndërsa fasetat e porcelanit ngjiten vetëm në sipërfaqen e përparme të dhëmbit.

Për sa i përket trashësisë, fasetat janë zakonisht një milimetër të trasha, ndërsa kurorat janë dy milimetra të trasha dhe ofrojnë qëndrueshmëri më të madhe. Fasetat, edhe pse rezistente, mund të jenë të nevojshme të ndërrohen pas një kohë të caktuar, ndërsa kurorat kanë potencialin të zgjasin një jetë me kujdesin e duhur.

Është e rëndësishme të konsultoheni me dentistin tuaj për të vlerësuar nevojat dhe qëllimet tuaja specifike dentare, pasi ata do të jenë në gjendje të ofrojnë rekomandime të personalizuara nëse fasetat ose kurora janë më të përshtatshme për gjëndjen tuaj. Faktorë si shkalla e dëmtimit të dhëmbëve, përmirësimet e dëshiruara kozmetike dhe qëndrueshmëria afatgjatë do të ndikojnë në zgjedhjen midis fasetave dhe kurorave.

Patient wondering whether she should get veneers or crowns.

Fasetat Ose Kurorat Dentare: Cila është Zgjedhja E Duhur Për Mua?

Ndërsa fasetat dhe kurorat mund të duket se kanë të njëjtin qëllim, është e rëndësishme të theksohet se ato rekomandohen bazuar në rrethanat individuale dhe nevojat dentare. Dentisti juaj do të vlerësojë situatën tuaj specifike për të përcaktuar opsionin më të përshtatshëm të trajtimit.

Kurora dentare rekomandohet më shumë kur një dhëmb është i dëmtuar rëndë, ka një hapsirë të madhe ose i është nënshtruar një trajtimi të kanalit të rrënjës. Në këto raste, smalti i dhëmbëve kërkon mbrojtje më të fortë dhe një kurorë siguron mbështetjen dhe mbulimin e nevojshëm.

Nga ana tjetër, fasetat e porcelanit përdoren kryesisht për arsye estetike. Nëse dhëmbi juaj është kryesisht i paprekur dhe kërkon riformim të vogël ose përmirësim kozmetik, fasetat mund të jenë një zgjedhje e shkëlqyer. Ato bëhen me porosi për të përmirësuar pamjen e dhëmbëve tuaj dhe mund të trajtojnë probleme të tilla si çngjyrosje, mospërputhje të vogla ose parregullsi në formë ose madhësi.

Dentisti juaj do të vlerësojë me kujdes shëndetin tuaj dentar dhe do të diskutojë qëllimet tuaja për të përcaktuar nëse fasetat ose kurorat janë opsioni më i përshtatshëm për ju. Ata do të marrin në konsideratë faktorë të tillë si sipërfaqja e dëmtimit të dhëmbëve, kërkesat funksionale dhe përmirësimet e dëshiruara estetike për të ofruar rekomandime të personalizuara dhe për t'ju ndihmuar të merrni një vendim të informuar.

Dental veneer procedure in Albania.

Procedura e vendosjes së fasetave dhe kurorave dentare

Fasetat dhe kurorat janë të ngjashme në disa aspekte, por ndryshojnë në përfshirjen e strukturës natyrale të dhëmbit që duhet të gërryhet. Procedurat zakonisht kryhen në dy vizita të veçanta. Anestetikët përdoren për të siguruar rehati gjatë procesit. Kurorat kërkojnë heqjen e një pjese të vogël të smaltit dentar rreth dhëmbit pasi ato mbulojnë të gjithë dhëmbin. Fasetat zakonisht nuk kërkojnë përgatitje të dhëmbëve. Format dentare merren dhe dërgohen në laborator për të krijuar fasetat ose kurorat me porosi. Mund të vendoset një këllëf i përkohshëm për të mbrojtur dhëmbin. Pas disa javësh, produkti përfundimtar ngjitet në vendin e dhëmbit. Mund të nevojiten procedura shtesë për kurorat ose dhëmbët e trajtuar në rrënjë.

A mund të kombinohen kurorat dhe fasetat bashkë?

Ka situata ku një kurorë dentare është e vetmja mundësi e mundshme kur një dhëmb është dëmtuar shumë ose nuk mund të riparohet. Fasetat mund të mos jenë efektive në raste të tilla dhe një kurorë është e nevojshme për të rivendosur funksionalitetin dhe strukturën e dhëmbit. Nëse keni një dhëmb të vetëm që është thyer ose dëmtuar ndërsa pjesa tjetër e dhëmbëve tuaj janë të shëndetshëm, një kurorë mund të ofrojë një zgjidhje të përshtatshme.

Kur bëhet fjalë për çështjet kozmetike, përdorimi i fasetave të bëra nga e njëjta nuancë porcelani mund të ndihmojë në sigurimin e një pamjeje të qëndrueshme dhe natyrale. Porcelani me ngjyrë dhëmbi përdoret zakonisht për fasetat që të përputhen me ngjyrën dhe karakteristikat e dhëmbëve tuaj natyralë, duke krijuar një rezultat të rehatshëm dhe estetikisht të këndshëm.

Për rezultate optimale, shpesh rekomandohet trajtimi i të gjithë dhëmbëve në zonën tuaj të buzëqeshjes në të njëjtën kohë kur përdorni fasetat ose kurora. Kjo qasje siguron një pamje harmonike dhe të ekuilibruar, pasi ngjyra, forma dhe madhësia e dhëmbëve të trajtuar mund të koordinohen me kujdes. Duke trajtuar shumë dhëmbë në të njëjtën kohë, dentisti juaj mund të arrijë rezultatin më të mirë për sa i përket estetikës dhe simetrisë.

Dentist consultation for dental veneers.

Çfarë pyetjesh duhet t'i bëni dentistit tuaj?

Disa pyetje që mund të dëshironi të pyesni dentistin tuaj përfshijnë:

 • Sa përvojë keni me me fasetat dhe kurorat?
 • A nevojitet mbrojtësi i dhëmbëve pas procedurës?
 • Sa është jetëgjatësia e këtyre materialeve?
 • Përvojat e tij me këto lloj procedurash
 • A ka ndonjë zgjedhje të mëtejshme, si protezat apo implantet, për të konsideruar?
 • A nevojitet një kujdes i veçantë pas vendosjes së kurorave apo fasetave?

Përfundime

Në fund të fundit, të dyja këto procedura janë shumë efektive, por në varësi të nevojave tuaja mund të zgjidhni midis këtyre dy opsioneve. Për shembull, nëse dhëmbi juaj i përparmë është thyer, ne mund t'ju rekomandojmë që të vendosni një kurorë për të mbuluar dhëmbin. Ndërkohë, një çështje më pak serioze, siç është çngjyrosje, thjesht do të kërkonte një fasetë për të rikthyer pamjen e buzëqeshjes tuaj. Planifikoni një konsultë me një nga specialistët tanë dhe ata do t'ju ndihmojnë të vendosni se cili opsion funksionon më mirë për rastin tuaj specifik.

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha