Korrik 19, 2023

7 Mënyra Për Të Stimuluar Rritjen E Flokëve Tek Meshkujt

Shumë meshkuj kanë probleme me rënien e flokëve. Teknologjitë e reja të zhvilluara ofrojnë një zgjidhje për këtë problem. Një mënyrë jetese e shëndetshme inkurajon rritjen e flokëve dhe i mban ato në gjendje të shëndetshme. Masazhet e rregullta të kokës dhe përdorimi i shampove që përmbajnë minoxidil dhe ketokonazol mund të jenë gjithashtu të dobishme. Nëse shihni se asnjë nga këto teknika nuk është efektive, mund të mendoni për procedurat e transplantimit të flokëve. Ata do t'ju japin shpejt efektin e dëshiruar dhe do t'ju ofrojnë një pamje natyrale. Përpara se të merrni këtë vendim, mund të merrni të gjithë informacionin që ju nevojitet duke u konsultuar me një ekspert të kësaj fushe. Ne do të përmendim shtatë metoda për të stimuluar rritjen e flokëve tek meshkujt.

Platelet-rich plasma (PRP) to promote hair growth in men.

Plazma E Pasur Me Trombocite (PRP)

Me plazmën e pasur me trombocite (PRP), gjaku i pacientit përdoret për të nxitur rritjen e flokëve të rinj duke injektuar gjakun në lëkurën e skalpit. Teknika shërben për dy qëllime: për të nxitur rritjen e flokëve dhe për të parandaluar rënien e flokëve në të ardhmen. Procesi përfshin injektimin e folikulave të flokëve të pacientit me gjak që ka një përqindje shumë të lartë të plazmës.

Gjaku që është i lartë në trombocitet mblidhet nga pacienti, plazma ndahet duke përdorur një centrifugë dhe më pas injeksioni vendoset në zona të ndryshme të synuara rreth kokës. Shumica e pacientëve tanë përjetojnë pak ose aspak shqetësim si rezultat i hollësisë së jashtëzakonshme të mikrogjilpërës specifike. E mira është se duke qenë se përdoret gjaku i pacientit, nuk ka asnjë shans për refuzim apo komplikime që mund ta bëjnë procedurën të rrezikshme. 

Terapia PRP gjithashtu ka avantazhin që nuk kërkon ndërhyrje dhe ka një kohë të shpejtë rikuperimi. Kjo mundëson që ju të mund të rifilloni aktivitetet tuaja të përditshme mjaft shpejt. Rezultatet e shkëlqyera nga kjo teknikë do të jenë të padukshme pasi ato do të përzihen me flokët tuaj natyralë. Nëse është e nevojshme, mund të përdoret herë pas here me terapi të tjera të rënies së flokëve. Për shkak se duhet kohë për të arritur rezultatin, njerëzit duhet të jenë të durueshëm. Ndërsa disa nga rezultatet mund të fillojnë të duken menjëherë, ato do të shihen më mirë gjashtë muajsh pas procedurës.

Procesi I Terapisë PRP

Ka tre hapa për trajtimin PRP. Tre trajtime, me një distancë prej 4-6 javësh, do të duhen për të arrirë rezultatin e duhur. Çdo 4-6 muaj, trajtimet e mirëmbajtjes janë të nevojshme që ju të ruani rezultatet.

Hapi 1

Gjaku juaj futet në një makinë centrifuguese për të ndarë plazmën nga gjaku. Gjaku zakonisht merret nga krahu juaj. 

Hapi 2

Gjaku do të ndahet në tre shtresa pas pak më shumë se 10 minutash në centrifugë:

  • qelizat e kuqe të gjakut
  • plazma e varfër me trombocitet
  • plazma e pasur me trombocite

Hapi 3

Një shiringë përdoret për të tërhequr plazmën e pasur me trombocite, e cila më vonë injektohet në pikat boshe të kokës. Ka të dhëna të mjaftueshme për të demonstruar efikasitetin e PRP si një trajtim për rritjen e flokëve, kështu që nëse keni këtë problem, kjo mund të jetë një mundësi për ju.

FUT (Follicular Unit Transplantation) transplant for correcting hair loss in men.

FUT (Transplantimi i Njësisë Folikulare)

Një ind i hollë nga pjesa e pasme e kokës suaj merret nga mjeku gjatë procedurës së Transplantit të Njësisë Folikulare. Njësi folikulare individuale nxirren nga shiriti duke përdorur një instrument stereo-mikroskopik. Më vonë, gjëndrat e flokëve hiqen, duke e lënë skalpin e kokës me një vijë të hollë, pothuajse të padukshme. 

Avantazhet E Transplantit Të Flokëve FUT

  • Koha e shkurtër dhe e thjeshtë e rikuperimit: Procesi i rikuperimit pas një procedure FUT është zakonisht shumë i shkurtër dhe i menaxhueshëm. Do të ndjeni një lloj shqetësimi por do të largohet pas 10-12 ditësh. Mjeku do të jap një recetë me ilaçe qetësuese nëse pacienti përjeton ënjtje në zonën e shiritit ku janë hequr qimet. 
  • Rritja e shkallës së mbijetesës së folikulit: Gjate FUT flokët nxirren nga zonae mesme e kokës sepse aty flokët jane të përhershëm. Pacientët me më pak qime në rajonin e dhuruesit këshillohen shpesh t'i nënshtrohen operacionit FUT sepse mbledh me mjeshtëri folikulat duke lënë indin mbrojtës të paprekur, dhe duke mundësar grafte të forta dhe me cilësi më të lartë.
  • Rezultate që duken të natyrshme: Do të keni një shenjë shumë të vogël, lineare pas trajtimit që nuk është më e madhe se 1 mm në diametër. Flokët përreth mund ti maskojnë shumë mirë kto shenja duke i bërë të padukshme. Kjo ju mundëson të keni flokë më të trashë dhe me pamje më natyrale pa dalluar shenjat e transplantit të flokëve.
  • Asnjë shenjë shtesë, pavarësisht numrin e seancave: Pavarësisht se sa operacione ka një pacient, mbetet vetëm një mbresë. Trajtimi FUE, në të kundërt, krijon një mbresë të vogël rrethore pas çdo njësie folikulare të nxjerrë duke e bërë të padukshme.

Kandidatët e Përshtatshëm për Transplantin FUT

FUT këshillohet kur objektivi kryesor i pacientit është të fitojë sa më shumë densitet përmes transplantit të flokëve. FUT mund të ofrojë mbulim dhe plotësi më të mirë se FUE për individët që vuajn nga tullacllëku në zona të të konsiderueshme në kurorën e kokës, ku meshkujt zakonisht e zhvillojnë problemin. 

Hair restoration with a FUE hair transplant in Albania.

FUE (Nxjerrja E Njësisë Folikulare)

Folikula individuale të qimeve hiqen nga lëkura juaj gjatë një transplantimi të flokëve me nxjerrjen e njësisë folikulare (FUE) dhe më pas implantohen në vende të ndryshme në trupin tuaj për t'i bërë flokët e rinj të duken më të trashë dhe të përzihen normalisht me pjesën tjetër të flokëve. 

Teknika tradicionale e transplantimit të njësive folikulare (FUT) është zëvendësuar vitet e fundit nga FUE. Një pjesë e tërë e kokës ose e lëkurës, e kompletuar me folikula, transplantohet duke përdorur teknikën FUT në zonën e dëshiruar. Për shkak se FUE thjesht përfshin lëvizjen e folikulave të flokëve, ka më pak gjasa të prodhojë shenja, kur njolla të lëkurës ose flokëve nuk përputhen me zonat përreth. Me këtë teknikë të re, plagët janë më pak të dukshme sesa me atë të mëparshme. 

Një person tullac ose me flokë të holluar, i cili ka ende flokë të mjaftueshëm për t'u përdorur për transplantim, është kandidati ideal për një transplant flokësh FUE. Nëse nuk keni mjaftueshëm flokë të fortë dhe të shëndetshëm për t'i transplantuar në zonën boshe ose të holluar, mund të mos konsideroheni një kandidat i përshtatshëm për një transplant flokësh FUE, por ka lloje të ndryshme trajtimi në dispozicion për ju. 

Reduktimi I Skalpit

Një lloj tjetër teknikë e quajtur kirurgjia e reduktimit të skalpit përdoret për të trajtuar humbjen e flokëve, veçanërisht për tullacllëkun e flokëve të sipërme, si te burrat ashtu edhe te gratë. Kjo procedurë përfshin ripozicionimin e lëkurës së mbuluar me qime në kokë për të fshehur njollat boshe. Për shembull, lëkura nga anët e kokës mund të tërhiqet lart dhe të qepet së bashku nëse pjesa e sipërme e kokës nuk ka flokë. Duhet të jeni të vetëdijshëm se nuk është gjithmonë procedurë efektivë. Konsultohuni me një mjek për të mësuar gjithçka që duhet të dini rreth këtij trajtimi, në mënyrë që të jeni të sigurt nëse operacioni do t'ju japë rezultatet që dëshironi ose jo. 

Nuk është e nevojshme të kaloni natën në spital për këtë trajtim, ndryshe nga operacionet e tjera të mbjelljes së flokëve. Zakonisht nuk ka komplikime, kështu që ju do të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi sapo të përfundoni dhe të ndiheni rehat. Këshillohet që të keni dikë në krah që të kujdeset për ju dhe ti jap makinës pasi nuk do ta bëni dot vetë. 

Para operacionit, do t'ju jepet anestezi e përgjithshme kështu që nuk do të ndjeni asgjë gjatë procedurës. Zona tullace e kokës suaj së pari do të hiqet ne mënyrë kirurgjikale nga kirurgu. Lëkura mbi pjesët e trupit ku keni qime më pas do të lirohet dhe do të tërhiqet lart për të fshehur njollën tullace të hequr. Për t'i mbajtur këto hapje në vend, ato do të qepen së bashku.

Scalp expansion treatment for preventing hair loss.

Zgjerimi I Skalpit

Në disa rrethana, teknika kirurgjikale e njohur si zgjerimi i skalpit mund të kryhet për të trajtuar humbjen e flokëve. Ai përfshin futjen e një zgjeruesi të indeve, i cili i ngjan një tullumbace, nën lëkurën e kokës. Solucioni përkatës derdhet në mënyrë progresive në zgjerues me kalimin e kohës, duke zgjeruar lëkurën e kokës dhe duke gjeneruar qeliza të reja të lëkurës.

Pas kësaj, skalpi i zmadhuar mund të përdoret për të fshehur njollat tullace ose për të qenë gati për transplantimin e flokëve në të ardhmen. Për njerëzit që kanë zona tullace më të gjera ose që mund të mos kenë mjaftueshëm flokë donatorë për teknikat konvencionale të transplantimit të flokëve, kjo qasje mund t'i ndihmojë ata të arrijnë rezultatet e dëshiruara. 

Megjithatë, zmadhimi i skalpit është një proces i ndërlikuar që kërkon punëdhe përgatitje të konsiderueshme. Zakonisht , ajo kryhet nga kirurgë me përvojë dhe ekspertizë në restaurimin e flokëve. Nëse doni të dini nëse zgjerimi i kokës është një opsion i mirë për gjendjen dhe qëllimet tuaja, flisni me një mjek të certifikuar. Ata mund të flasin për rreziqet dhe kufizimet e mundshme të procedurës dhe të ofrojnë rekomandime specifike për rastin tuaj.

Healthy diet for preventing hair loss.

Hani Një Dietë Të Shëndetshme, Të Ekuilibruar

Flokët tuaj do të mbeten të shëndetshëm, të fortë dhe me shkëlqim nëse hani mirë. Ju mund të parandaloni rënien e flokëve duke rregulluar dietën tuaj. Flokët tuaj mund të vuajnë nëse nuk merrni mjaftueshëm disa lëndë ushqyese thelbësore. Lëkura, flokët dhe thonjtë përfitojnë të gjitha nga acidet yndyrore esenciale, veçanërisht omega-3. Ju duhet të konsumoni rregullisht disa ushqime të pasura me omega-3 si salmoni, toni, farat e lirit, farat chia, arra, tofu, perimet dhe frutat. 

Flokët tuaj gjithashtu kanë nevojë për acid folik, vitamina B6 dhe B12. Veganët dhe vegjetarianët në përgjithësi nuk konsumojnë mjaftueshëm prej tyre. Bananet, patatet dhe spinaqi janë shembuj të ushqimeve të pasura me vitaminë B6. Mishi, peshku, ushqimet e detit, shpendët dhe produktet e qumështit janë burime të rëndësishme të B12. Shumë fruta dhe perime të freskëta, veçanërisht domatet dhe agrumet, janë burime të mira të acidit folik dhe gjithashtu kjo vitaminë është e pranishme në drithërat integrale veçanërisht në produktet si fasulet dhe thjerrëzat.

Marrja e mjaftueshme e proteinave është e rëndësishme për ruajtjen e flokëve të mirë, por shumë individë nuk konsumojnë sasinë e duhur të tyre. Peshku, pula, vezët, të verdhat e vezëve dhe produktet e sojës janë të gjitha burime të shëndetshme të mishit pa dhjamë. Konsumoni një racion çdo ditë. Është një ide e shkëlqyeshme për të marrë një multivitaminë të përditshme, sepse mineralet si hekuri, magnezi, zinku dhe biotina kanë një ndikim edhe në flokë. Edhe pse konsumimi i ushqimeve të duhura ndihmon në shëndetin e flokëve, ai nuk mund të rikthejë flokët e humbur. Faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol vendimtar në këtë çështje. Llojet e tjera të sëmundjeve që disa njerëz mund të kenë si diabeti, kanceri, etj mund të jenë një arsye pse flokët humbasin dhe një dietë e shëndetshme nuk do t'i kthejë ato. 

Medication for hair loss in men.

Medikamentet

Nëse dëshironi të provoni metoda të ndryshme përpara se të shkoni në procedurat e transplantimit të flokëve, mund të provoni të përdorni medikamente ose ilaçe që ndihmojnë në rritjen e flokëve. Minoxidil (Rogaine) dhe Finasteride (Propecia) janë të dyja medikamente të miratuara dhe ndonjëherë nuk mund t'i merrni ato pa recetë. 

Minoxidil (Rogaine)

Provat klinike kanë treguar se Rogaine funksionon në mënyrë mjaft të mirë. Megjithatë, kjo funksionon vetëm për forma të veçanta të tullacisë dhe duhet të merret vazhdimisht dhe mund të mos jetë efektive për të gjithë. Rogaine ndoshta nuk do t'ju ndihmojë të rifitoni të gjithë flokët e humbur por ndihmon në rritjen e flokëve që keni. Në 4 muaj, Rogaine do të fillojë të japë rezultatet. 

Rogaine pritet të fillojë të punojë brenda 2 javësh, por mund të duhen deri në 4 muaj për të parë rritjen e flokëve dhe për të vënë re efektet e tij të plota ndërsa për disa përdorues, do të duhen deri në 8 muaj përdorim të vazhdueshëm për të përjetuar efektet e plota të këtij ilaçi. Gjithashtu mund të vini re një rënie të flokëve gjatë kësaj periudhe kohore, por nuk keni pse të shqetësoheni pasi konsiderohet normale.

Finasteride (Propecia)

Ky medikament përdoret për të trajtuar alopecinë androgjenetike ose tullacllëkun tek meshkujt, e cila ndodh zakonisht në kurorën dhe qendrën e kokës. Ky ilaç vepron duke ulur nivelet e DHT, një hormon i prodhuar natyrshëm nga trupi. Rritja dhe humbja më e ngadaltë e flokëve rezulton nga ulja e niveleve të DHT tek meshkujt duke e bërë ilaçin efektiv. Finasteride nuk ka asnjë ndikim në zhvillimin e qimeve në zona të tjera të trupit vetëm në kokë. Ky medikament nuk duhet të përdoret nga gratë ose fëmijët, por vetëm nga burrat. 

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha