Nëntor 7, 2023

10 Arsye Pse Turizmi Mjekësor në Shqipëri Është Bërë Kaq Popullor 

Turizmi mjekësor njihet si procesi i udhëtimit në një vend tjetër për të kryer një procedurë mjekësore. Zakonisht, individët zgjedhin të udhëtojnë në një vend tjetër sepse trajtimi nuk është i disponueshëm në qytetin e tyre ose sepse kushton shumë më tepër. Gjatë viteve të fundit, turizmi mjekësor është bërë gjithnjë e më popullor për shkak të përfitimeve të shumta që ofron. Njerëzit anembanë botës po kërkojnë ti plotësojnë nevojat e tyre mjekësore në vende të tjera dhe faktorë të tillë si kursimet e kostos, kohët më të shkurtra të pritjes dhe kujdesi cilësor kanë të bëjnë me këtë. Në këtë blog, ne do të përmendim 10 arsyet kryesore që e kanë bërë turizmi mjekësor në Shqipëri kaq shumë të kërkuar kohët e fundit. 

Foto qe ilustron nje pacient i cili ka zgjedhur te kryeje trajtime ne nje klinike mjekesore ne Shqiperi

Çfarë Është Turizmi Mjekësor Dhe Pse Është Kaq I Kërkuar?

Siç thamë edhe më parë, turizmi mjekësor është procesi i udhëtimit në një vend tjetër me synimin për të marrë kujdes mjekësor. Ju mund të pyesni veten pse njerëzit zgjedhin të udhëtojnë jashtë vendit të tyre dhe pse nuk i bëjnë këto procedura në vendin e tyre. Përgjigja e duhur është se popullariteti i turizmit mjekësor është rritur gjatë viteve të fundit për shkak të avantazheve dhe përfitimeve të shumta që ofron. Më parë termi i referohej pacientëve që udhëtonin në vende që ishin më pak të zhvilluara dhe kërkonin trajtime mjekësore që nuk ishin të disponueshme në vendlindjet e tyre. 

Lëvizshmëria e pacientëve po ndryshon si në aspektin cilësor ashtu edhe në atë sasior tani pasi më shumë individë migrojnë nga vendet e industrializuara në vendet në zhvillim për të marrë kujdesin e duhur mjekësor. Disponueshmëria e fluturimeve të përballueshme, kostoja relativisht e ulët e procedurave mjekësore në vendet më pak të zhvilluara dhe më shumë informacion marketingu dhe konsumatori në internet për disponueshmërinë e shërbimeve mjekësore janë faktorët kryesorë që e shtyjnë këtë lëvizje.

Fakti që pacientët shpesh qëndrojnë në një vend tjetër pas një operacioni mjekësor është ajo që e vendos fjalën "turizëm" në kontekstin e turizmit mjekësor. Kështu, vizitorët mund të përfitojnë sa më shumë nga qëndrimi i tyre duke shkuar në udhëtime ditore, duke vizituar vendin ose duke u angazhuar në ndonjë aktivitet tjetër turistik.

Kosto Efektive

Kosto e trajtimeve mjekësore të ofruara nga destinacionet e turizmit mjekësor janë një nga faktorët kryesorë që kontribuojnë në rritjen e popullaritetit të tij. Kur krahasohen me operacione të ngjashme në vendet e pazhvilluara, procedurat mjekësore në vendet e industrializuara mund të jenë më të kushtueshme. Udhëtimi jashtë vendit ndonjëherë mund të rezultojë në kursime të shpenzimeve mjekësore deri në 80% për çdo pacient. 

Foto qe ilustron nje pacient i cili ka zgjedhur turizmin mjekesor ne Shqiperi

Kohë Më E Shkurtër Pritje

Për të shmangur pritjet e gjata, pacientët që kërkojnë kujdes urgjent mjekësor shpesh zgjedhin të shkojnë jashtë vendit të tyre. Marrja e kujdesit të nevojshëm në një kohë të shpejtë bëhet e mundur nga turizmi mjekësor. Kjo u mundëson pacientëve të marrin trajtim mjekësor me cilësi të lartë, ndërkohë që operacionet e tyre kanë kosto më të përballueshme dhe periudha e pritjes do të jetë më e shkurtër. Në të shumtën e rasteve, pacientët do të fillojnë të marrin trajtim disa ditë pasi te shkojnë në vendin e trajtimit, që do të eliminojë kohën e pritjes që ndodh në shumicën e klinikave.

Cilësi E Lartë E Kujdesit Për Shëndetin

Cilësia e trajtimit është një nga shqetësimet kryesore që pacientët kanë kur mendojnë për turizmin mjekësor. Spitale dhe klinika të shumta të fokusuara në turizmin mjekësor kanë akreditimet e duhura ndërkombëtare. Turizmi mjekësor mundëson kujdes shëndetësor, dentar dhe kirurgjik në vende të tjera ku cilësia është më e mirë. Avantazhe të tjera janë përballueshmëria, aksesi më i mirë në kujdes shëndetsor, ose një nivel më i lartë i cilësisë së kujdesit.

Një Gamë E Gjerë E Procedurave Të Disponueshme

Disponueshmëria e kategorive të ndryshme të trajtimeve luan një rol të rëndësishëm në vendosshmërinë për të zgjedhur turizmin mjekësor. Njerëzit më së shpeshti janë të interesuar për operacione në fushën e kirurgjisë kozmetike dhe stomatologjisë. Megjithatë, turizmi mjekësor ofron shërbime të ndryshme duke filluar nga ato tradicionale deri tek trajtimet alternative. 

Mjek Specialist

Turizmi mjekësor mund t'u sigurojë pacientëve aksesin tek disa nga mjekët më të mirë në botë. Kjo do të thotë që njerëzit që udhëtojnë nga jashtë nuk do të duhet të presin muaj apo edhe vite për të rezervuar një takim për të marrë kujdesin që u nevojitet.

Foto qe ilustron mjeke te kualifikuar ne nje klinike mjekesore ne Shqiperi

Disponueshmëria E Trajtimeve Alternative

Kur pacienti nuk është i kënaqur me trajtimin ose procedurën e tij aktuale ose nëse këto procedura nuk ofrohen në vendin e tyre, pacienti mund të ketë nevojë të udhëtojë jashtë shtetit për të marrë një trajtim alternativ me cilësi më të mirë. 

Trajtimi Me Anë Të Teknologjive Më Të Avancuara

Spitalet dhe klinikat e fokusuara në turizmin mjekësor janë shpesh të përditësuara me teknologjitë mjekësore më të avancuata. Kjo nënkupton që ju keni akses në procedurat dhe trajtimet më të fundit mjekësore të aksesueshme në mbarë botën. Turizmi mjekësor mund të jetë një alternativë e shkëlqyer nëse doni të merrni kujdesin më të mirë të disponueshëm nga specialistë të nivelit të lartë mjekësor duke përdorur procese të standardizuara.

Mundësi Për Të Eksploruar Destinacione Të Reja

Për më tepër, turizmi mjekësor ofron mundësinë për të shkuar në vende të ndryshme në mbarë botën. Shumë klinika të turizmit mjekësor përfshijnë ekskursione dhe aktivitete të tjera, kështu që ju mund të shfrytëzoni sa më shumë kohën tuaj larg shtëpisë.

Liria E Lëvizjes Nga Një Vend Në Tjetrin

Pajisjet, ekspertët mjekësorë dhe turistët që kërkojnë kujdes shëndetësor janë më të lëvizshëm ndërkombëtarisht falë lirisë së lëvizjes dhe shërbimeve ndërmjet vendeve. Lehtësia e marrjes së vizës ka kontribuar shumë në rritjen e turizmit mjekësor si një sektor i konsiderueshëm ekonomik.

Foto qe ilustron turizmin mjekesor ne Shqiperi

Mundësi Për Të Bërë Pushime

Turizmi mjekësor është një kombinim i kënaqësisë dhe mjekësisë. Klima e disa shteteve do të bëjë të mundur që pacientët të shërohen më mirë dhe shpejt. Të vizitosh një vend të ri dhe të shijosh pushimet së bashku me trajtimin është një nga arsyet kryesore pse njerëzit zgjedhin turizmin mjekësor. 

Rreziqet E Mundshme Të Turizmit Mjekësor

Vendndodhja, institucioni ku do të bëhet trajtimi dhe gjendja shëndetësore e pacientit në momentin e procedurës ndikojnë në mundësinë e zhvillimit të rreziqeve. Më poshtë janë disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e ndërlikimeve të mundshme:

Sëmundjet Infektive

Ekziston mundësia e infeksionit gjatë çdo operacioni mjekësor. Infeksionet e plagëve, infeksionet e qarkullimit të gjakut, infeksionet me prejardhje nga donatorët në rast të transplanteve ose transfuzioneve dhe sëmundjet duke përfshirë hepatitin B, hepatitin C dhe HIV janë ndër komplikimet e mundshme nga operacionet e kryera në vende të tjera.

Rezistenca Antimikrobike

Turistët mjekësorë kanë qenë objektivi i shpërthimeve të sëmundjeve të shkaktuara nga mikrobet të cilat janë rezistente ndaj ilaçeve. Kur bakteret kanë aftësinë t'i rezistojnë medikamenteve si antibiotikët, të cilët përdoren për të trajtuar sëmundjet, kjo njihet si rezistencë antimikrobike. Çështja e rezistencës antimikrobike është e përhapur. Turistët mjekësorë mund të jenë në rrezik të preken nga sëmundje rezistente ndaj ilaçeve nga institucionet e kujdesit shëndetësor në një vend tjetër, të cilat kanë mungesë në kontrollet e duhura për të evituar infeksionet.

Cilësia E Kujdesit

Disa vende mund të kenë më pak standarde sesa disa shtete të tjera për sa i përket ruajtjes së akreditimeve, kredencializimeve dhe licencimit. Gjithashtu disa shtete mund të përdorin pajisje mjekësore jo të avancuara dhe medikamente false të cilat do të shkaktojnë më shumë probleme.

Problemet E Komunikimit 

Nëse udhëtoni në një shtet tjetër mund të hasni vështirësi në komunikim me personelin në qendrën e kujdesit shëndetësor dhe kjo mund të shkaktojë keqkuptim në lidhje me trajtimin tuaj.

Udhëtimi Me Avion 

Pas operacionit, udhëtimi ajror mund të rrisë mundësinë e mpiksjes së gjakut, duke përfshirë trombozën e venave të thella. Shtyrja e udhëtimit ajror për një periudhë prej 10-14 ditësh pas ndërhyrjeve të mëdha, veçanërisht ato që prekin gjoksin, mund të zvogëlojë rreziqet që lidhen me ndryshimet në presionin atmosferik.

Foto që ilustron një konsultë mes dy mjekëve dhe një gruaje që ka zgjedhur turizmin mjekësor në Shqipëri

Si Mund Të Minimizoni Rreziqet E Turizmit Mjekësor

Bëni Kërkimet E Duhura Për Doktorin Dhe Klinikën E Tij

Verifikoni kredencialet e institucionit ku do të kryhet operacioni si dhe kredencialet e mjekut që do të kujdeset për ju. Duhet të kini parasysh se ka gjithmonë mundësi për probleme pas operacionit dhe certifikimi nuk siguron 100% sukses. Planifikoni konsultën tuaj me mjekun dhe pjesën tjetër të stafit që do t’ju shoqërojë nëse po udhëtoni në një vend të huaj ku nuk e dini gjuhën.

Para Udhëtimit

Konsultohuni me mjekun tuaj ose një specialist të mjekësisë së udhëtimit të paktën 4-6 javë përpara nisjes për të parë këshillat e përgjithshme të udhëtimit dhe për të mësuar për çdo shqetësim që lidhet me shëndetin tuaj, procedurën dhe udhëtimin për tek vendi ku do të trajtoheni. Sigurohuni që të merrni sigurimin shëndetësor për udhëtimet jashtë shtetit që të mund të ktheheni përsëri në vendin tuaj. Pyesni doktorin se cilat aktivitete, si noti apo ecja, nuk këshillohen gjatë kohës së trajtimit mjekësor dhe bëni plane në mënyrë të përshtatshme që të mos ndikojnë në procesin e shërimit.

Mbani Të Dhënat Tuaja Shëndetësore Dhe Mjekësore Me Vete

Mbani me vete kopje të të gjitha dokumenteve mjekësore që kanë të bëjnë me sëmundjen dhe trajtimin tuaj, duke përfshirë rezultatet e testeve nga puna laboratorike dhe testime të tjera. Njoftoni personelin mjekësor për çdo alergji që mund të keni përpara se të mbërrini në klinikë. Tregojini doktorit për medikamentet tuaja pa recetë dhe ato me recetë dhe nëse është e nevojshme ruajini ato në një çantë shëndetësore të udhëtimit. Paketoni mjaftueshëm ilaçe për kohëzgjatjen e udhëtimit tuaj plus pako shtesë në rast se ndodh ndonjë vonesë. Përpara se të niseni për në shtëpi, sigurohuni që të merrni kopje të të gjitha dokumenteve tuaja mjekësore nga spitali ku po qëndroni. Ndoshta do të duhet t'i përktheni ato në anglisht nëse klinika nuk i mundëson në këtë gjuhë.

Picture of Jessica

Xhesika

Njihuni me Xhesikën, botuesen tonë e cila ka pasion Shqipërinë dhe dëshiron të informojë publikun mbi turizmin mjekësor, procedurat mjekësore, kirurgjinë plastike dhe mrekullitë turistike të Shqipërisë. Përmes shkrimeve të saj informuese dhe tërheqëse, ajo udhëzon lexuesit të marrin vendime të informuara mbi kujdesin shëndetësor dhe të eksplorojnë bukuritë e vendit tonë magjepsës.

Tabela e Përmbajtjes

Na Kontaktoni

sqAlbanian

Instagram & Facebook

KENI NEVOJË PËR KËSHILLA NGA EKSPERTËT TANË?

Merrni një kosto rreth procedurës tuaj nga mjekët tanë, pa pagesë.

Mënyra më e shpejtë Telefono tani ose WhatsApp

Upload a File

Limiti i per upload eshte 20mb.

By clicking the 'Submit' button below, I agree that a representative will contact me via email or phone calls to the phone number provided by me about medicaltourisminalbania.com services.
Enter the Captcha